Lånekostnadene til flere av eurosonelandene har skutt i været de siste dagene. Årsaken er at finansmarkedene tviler på om EU-lederne vil bli enige om strenge tiltak mot gjeldskrisen.

Høy risiko
– Risikoen for at minst ett av eurosonemedlemmene ikke kommer til å klare å gjøre opp for seg i løpet av de neste to årene, er svært høy, sier sjeføkonom i storbanken ING, Carsten Brzeski, til NTB.

Spørsmålet blir hvor lenge de rike medlemmene, særlig Tyskland, er villig til å opprettholde livlinen, mener han.

– Men denne strategien er åpenbart lite attraktiv for velgerne i disse landene, sier han videre.

Nedgraderer Spania
Kredittvurderingsbyrået Moody's nedgraderte torsdag Spanias kredittverdighet. Ifølge Moody´s er myndighetenes 20 milliarder euros prislapp på å redde landets sparebanker, altfor lav. I tillegg er Portugal nå under stadig større press fra finansmarkedene. Mange tror Portugal kommer til å følge Irland og Hellas og bli det tredje landet som ber om økonomisk krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Tidligere denne uken nedgraderte Moody's Hellas' kredittverdighet på grunn av frykt for at landet ikke skal klare å gjennomføre sitt omfattende innsp#229sprogram.

Utvannet versjon
Moody's kuttet kredittverdigheten med tre hakk på skalaen, ned til B1, noe som nå er det laveste nivået Hellas har blant de store kredittvurderingsbyråene.

Det er ventet at de 17 lederne i eurosonen på fredagens møte i Brussel kommer til å støtte en utvannet versjon av den tyskfranske planen om en såkalt konkurranseevnepakt. Men det er ikke ventet en løsning på uenigheten om størrelsen på og fullmaktene til eurosonens redningsfond, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kursfall
En tysk tjenestemann sier til nyhetsbyrået at spørsmålet om fondets lånekapasitet vil bli avgjort som del av en pakke på EUs vårtoppmøte i slutten av mars. Men Tyskland er motstandere av å gi krisefondet myndighet til å kjøpe opp statsobligasjoner fra euroland i krise.

Kursen på fellesvalutaen euro falt torsdag etter meldingen om at Moody´s hadde nedgradert Spania. Analytikere spår at euroen kan falle ytterligere som følge av bekymringene i markedet om EU-ledernes evne til å bli enige om nye tiltak mot gjeldskrisen. (©NTB)

Ingen revolusjon i Saudi - ennå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.