Gjeldsfrykten i Europa tiltar ytterligere. Det tynger euroen mandag.

Grekernes gjeldsproblemer fortsetter med uforminsket styrke, og mandag møtes den greske regjeringenfor å diskutere en ny fireårig budsjettplan. Statsminister George Papandreos forsikringer om at restrukturering ikke vil bli nødvendig synes ikke å berolige markedet.

Spreaden mellom tyske og greske statsrenter stiger til ny rekord mandag. Renten på greske statsobligasjoner med tiårs løpetid stiger 14 basispunkter mandag morgen, mens den tyske er ned fem punkter. Spreaden mellom de to rentene har kommet ut over 200 basispunkter den seneste måneden og er nå 1331 punkter.

Den 10 årlige greske statsrenten ligger for øyeblikket på 16,75 prosent, og slik situasjonen er nå blir det naturligvis vanskelig for Hellas å hente penger i markedet, skriver SNN Markets i sin morgenrapport mandag.

Fredag ble Hellas på nytt nedgradert av ratingbyrået Fitch.

Spania og Italia-trøbbel
Men akkurat nå er det likevel ikke Hellas som bekymrer mest.

- Imens har fokus begynt å skifte over mot andre Piigs-land. Italia fikk sine utsikter nedgradert fra stabile til negative av S&P i uken som gikk. Imidlertid er Spania av langt mer umiddelbar interesse, skriver Handelsbanken markets i sin morgenrapport.

Bekymringene for den spanske statsgjelden tiltar etter at det regjerende sosialistpartiet ble taperen lokalvalget søndag. Før valget hadde demonstranter oppfordret til å stemme på mindre partier fremfor Sosialistpartiet og det ledende opposisjonspartiet Folkepartiet.

Markedsaktører Bloomberg News har snakket med viser til at de nye lokalstyrene kan føre til at det blir vanskeligere for Sosialistpartiet å overbevise EU-partnerne om at den spanske økonomien er under kontroll. I tillegg fryktes det at ytterligere svakheter i økonomien vil komme frem i dagens lys nå som valget er over.

- Nok en grunn til bekymring
Det verserer en slags felles enighet om at Europa og verden skal klare å takle problemene i både Hellas, Portugal, Irland og Italia, mens den virkelig store bekymringen kommer dersom Spanias økonomi viser seg å være verre stilt enn hva man har trodd.

- Helgen generelt, inkludert valget i Spania, har gitt oss nok en grunn til å være bekymret for gjeldssituasjonen i euroområdet, sa valutastrateg Sean Callow i Westpac Banking til Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Les også: - Undervurderer Spanias gjeldsproblemer

Mer gjeldsuro, svekket euro
Den økte bekymringen speiler seg tydelig i gjeldspapirene: Den spanske tiåringen er opp 11 basispunkter til 5,575 prosent mandag, mens den italienske stiger syv punkter til 4,836 prosent.

Euroen gikk svakere gjennom hele handledagen fredag og fortsetter samme utvikling mandag morgen. Den europeiske valutaen er nå notert til 1,4036 mot dollar, laveste nivå siden midten av mars og rundt to prosent svakere enn fredag morgen. Kronen har også svekket seg siden fredag.

I morgentimene har de foreløpige innkjøpssjefindeksene fra Europa for mai blitt publisert. Med unntak av den indeksen for fransk tjenestesektor har tallene vært på nedsiden av konsensus.

Les også: - Krittstreken går ved Spania (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.