Renteoppgangen kom etter at den landets statsminister onsdag kveld leverte sin avskjedssøknad etter at en samlet opposisjon hadde stemt imot regjeringens forslag om innstrammingstiltak.

Renten på den portugisiske tiåringen steg fire basispunkter til 7,44 prosent, mens toåringen var opp 14 basispunkter til 6,31 prosent. Til sammenligning var den tyske tiåringen uendret mens toåringen var ned to punkter til 1,67 prosent.

-Avgangen er en ny spiker i kista med tanke på en redningspakke. For Irland, Hellas og Portugal kan dette bli en ny underliggende, tyngende faktor. Det virker ikke som man kan si at muligheten for mislighold er utelukket, sier rentestrateg David Schnautz i Commerzbank til Bloomberg News.

Portugals president Anibal Cavaco Silva sa onsdag kveld at han vil møte landets største partier fredag og at regjeringen vil fortsette å styre landet til han akseptere avskjedssøknaden til statsminister Jose Socrates.

Regjeringskrisen har økt sannsynligheten for at Portugal blir det tredje eurolandet som må be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). På EU-toppmøtet i Brussel, som begynte torsdag, vil det bli diskutert vilkår for et eventuelt nødlån til Portugal. Også lånevilkårene til Irland og Hellas vil bli tatt opp.

Jean-Claude Juncker, som leder finansministergruppen i euroområdet, mener at 75 milliarder euro en hensiktmessig størrelse på en eventuell portugisisk redningspakke, ifølge Dow Jones Newswires.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.