Etter at Svenska Handelsbanken kuttet ut bonuser og etablerte en stiftelse som fikk tildelt midler i forhold til fortjenesten, forvalter stiftelsen Oktogonen nå verdier for 14,6 milliarder svenske kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Stiftelsen ble etablert i 1973, og eies av totalt 20.000 personer - samtlige som har vært ansatt i Handelsbanken.

- For noen år siden fikk jeg melding om at min andel av stiftelsen utgjorde over en million kroner. Det var første gang jeg reflekterte over hvor stor verdi jeg hadde i stiftelsen, sier banksjef Steinar Hegge (44) i Handelsbanken til DN.

Hegge har vært ansatt i Handelsbanken siden 1991 og kan velge å få utbetalt sin bonus når han blir 60 år, enten i en engangsutbetaling eller delt over flere år.

Millionærer
I Norge er 830 ansatte medeiere i stiftelsen. Desto lengre man har vært ansatt i Handelsbanken - desto mer kan man få utdelt av stiftelsen.

Og mange kan se frem til en "presang" på sin 60-årsdag som virkelig monner.

Et 50-talls personer har for eksemplel vært med i stiftelsen helt siden etableringen i 1973. De har i dag en verdiandel på over 8 millioner svenske kroner - hver.

Ansattes milliarder
Stiftelsen har siden etableringen tildelt midler i forhold til bankens fortjeneste.

- For at stiftelsen skal få tildelt midler kreves det at Handelsbanken har hatt en bedre avkastning på egenkapitalen enn gjennomsnittet for bankene i Norden og i Storbritannia, sier pressekontakt Bengt Carlsson i Handelsbankens hovedkontor i Stockholm.

Stiftelsen investerer de tildelte midler i aksjer - hvorav mesteparten i Handelsbanken aksjer.

Ifølge prognoser fra Svenska Dagbladet vil årets tildeling fra Handelsbanken til stiftelsen bli på 650 millioner svenske kroner. I 2008 ble det ikke tilført midler, mens 2002 var et toppår med 817 millioner svenske kroner tilført.

«Virker fantastisk»
De ansatte i Handelsbanken er naturlig nok fornøyd med ordningen, og mener bonus ikke er så tiltrekkende.

- Stiftelsen Oktogonen virker fantastisk. Dette fungerer langt bedre enn bonuser. Prinsippet om at alle får like mye skaper et bredt engasjement og er nok en av faktorene som har gjort at Handelsbanken har klart å bedre avkastningen på egenkapitalen de siste 38 år, sier administrerende direktør Dag Tjernsmo i Handelsbanken Norge til DN.

Les også: Fokus Bank kutter ut alle bonuser
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.