Norske mikrobryggerier økte salget med hele 51 prosent i første kvartal 2014 mot samme kvartal ifjor, viser tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

- Det er veldig mye. Det har tatt fryktelig av de siste to, tre årene, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, til DN.

Det er fortsatt snakk om salg i relativt liten skala. Lokalbryggeriene står nå for nesten tre prosent av ølsalget i Norge.

Nome tror imidlertid den sterke veksten vil fortsette, og peker på at de små bryggeriene i Danmark og USA har en markedsandel på henholdsvis fem og syv prosent - land hvor som startet tidligere enn Norge.

- Trenden med småskalabrygging kom sent til Norge, men de siste par årene har utviklingen gått raskere enn i noe annet land. Det har kommet inn i dagligvarehandelen - det er her det øker mest,  sier Nome.

770 øltyper

Småskalabryggeriene brygget i fjor vel 770 ulike øltyper. Utviklingen har også inspirert de etablerte bryggeriene til å satse på produktutvikling, og ulike varianter av hveteøl, ale, stout og porter dukker stadig opp i butikkhyllene.

Totalt sett ligger ølsalget i første kvartal 2014 tre prosent under fjoråret, men Nome mener dette skyldes at påskesalget i fjor kom i mars, mot april i år.

Små bryggerier

Veksten er fordelt på 45 bryggerier, spredt over 18 av landets fylker. Noen av dem er svært små og leverer kun lokalt, mens de 6-7 største har nasjonal distribusjon og selges i dagligvarehandel og på Vinmonopolet.

Tallene fra Bryggeriforeningen kan tyde på at drikkemønsteret i Norge er i endring, skriver bransjeforeningen i en pressemelding.

Kostbart norsk sterkøl fra Vinmonopolet økte med hele 63 prosent i første kvartal. Samtidig økte også salget av alkoholfritt øl med 14 prosent, opplyser bransjeforeningen.

LES OGSÅ:

Kinesisk flyselskap kjøper Boeing-fly for milliarder

Asia i dag: Kritiserer kinesiske dommedagsprofeter

Verdens raskeste heis på vei til Kina  

Eksperter advarer mot F-16-krise i Luftforsvaret (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.