–Vi har bare sett starten på eventyret, sier Hansa Borg-sjefen Lars Andreas Midtgaard.

Fra garasje til eventyr

2013 ble nok et rekordår for Nøgne Ø, det kompromissløse bryggeri as i Grimstad. Med et salg på vel 1,1 million liter øl havnet omsetningen på nær 50 millioner kroner med et overskudd på nær 13 millioner. Gasellestatus for sjette år på rad er dermed sikret.

Nøgne Ø startet i en garasje av hobbybryggerne Kjetil Petersen Jikiun og Gunnar Wiig i 2003 og var inspirert av den såkalte craft beer-revolusjonen i USA. Dette skjedde i stor grad som en protest mot de store industribryggernes kommersielle lager- og pilsnertypene.

I Norge tok det mange år før markedet tok av for Nøgne Ø, men i dag er det kommet en rekke konkurrenter på banen (som Ægir Bryggeri i Flåm og Håndbryggeriet i Drammen) og i årets første tre måneder økte salget fra småskalabryggeriene med over 50 prosent samtidig som det samlede ølsalget gikk ned.

Femdobling?

Og like før jul fikk virkelig aksjonærene i Nøgne Ø lønn for strevet. I desember kjøpte Hansa Borg 54,44 prosent av aksjene. Regnskapet til Hansa Borg viser at det betalte 48 millioner kroner for aksjene, noe som priser hele Nøgne Ø til 88 millioner kroner.

Anne Hestness Trømmestad (36) solgte aksjer for 24,3 millioner kroner, sjefsbrygger Kjetil Petersen Jikiun (49) for 16,6 millioner og Anne Cecilie Nybø (50) for 2,64 millioner. De tre eier fortsatt aksjer verdt over 26 millioner.

Øvrige småaksjonærer solgte aksjer for 4,4 millioner kroner, mens daglig leder Tore Nybø (59) valgte å ikke selge seg ned og eier dermed aksjer som er verdt nær 14 millioner basert på kursen Hansa Borg betalte.

I tillegg til kjøpesummen på 48 millioner kroner får også de selgende aksjonærene en resultatbasert bonus som er beregnet til 5,2 millioner kroner.

I bryggerilokalene i kraftstasjonen fra 1914 på Rygene utenfor Grimstad, som Nøgne Ø strengt tatt forlengst har vokst seg ut av, står flaskene med Brown Ale i kø på samlebåndet.

– Veksten er helt fantastisk. Og det er overhodet ingen tegn til at den skal avta. I år får vi et ekstra løft med fulldistribusjon også til alle Rema-butikkene, sier administrerende direktør Lars Andreas Midtgaard (49) som har tatt turen fra Hansa Borgs hovedkontor i Bergen.

– Om fem år mener jeg det er realistisk at vi brygger fire-fem millioner liter. Da vil Nøgne Ø få en omsetning på 200–250 millioner kroner og blir dermed en betydelig virksomhet, sier han.

– Det er ikke et spørsmål om veksten fortsetter. Kun om hvor sterk den blir, legger daglig leder Tore Nybø til.

«Fyrtårn»

Og sjefsbrygger Kjetil Petersen Jikiun er overhodet ikke bekymret for at Nøgne Ø med Hansa Borg som majoritets­aksjonær skal miste statusen som Norges mest innovative ølbryggeri.

– Jeg kan love at vi bare vil bli enda tydeligere som fyrtårnet i bransjen, sier Petersen Jikiun.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.