Den stigende etterspørselen gjør at det blir stadig vanskeligere å få tak i humle.

Små, nyetablerte bryggerier er de som sliter mest med å få tak i den viktige ingrediensen, og i USA sier humledyrkernes interesseorganisasjon at de ikke klarer å dekke etterspørselen.

– De rekker ikke å dyrke humle like fort som ølverdenen krever, sier Peter Högström.

Han er innkjøpsansvarlig i svenske Humlegårdens Ekolager, som blant annet selger humle til svenske småbryggerier.

India pale

Det er framfor alt øltypen India pale ale (IPA) som krever mye humle, gjerne tre-fire ganger mer enn det som brukes i vanlig pilsnerøl. IPA er svært populært å brygge, og ifølge Högström er det lite som tyder på at trenden vil snu med det første.

– Mangelen på spesielt amerikansk og newzealandsk humle kommer til å stige. I alle fall om bryggeriene fortsetter å øke og man fortsetter å brygge IPA, sier Högström.

Prisene stiger

Humle høstes på sensommeren og høsten, og neste avling kan begynne å selges tidligst i desember. Enkelte amerikanske sorter kan drøye helt til februar eller mars. Parallelt med etterspørselen stiger også prisene.

Michel Ahilm Wigardt ved det svenske mikrobryggeriet Sthlm Brewing Co anbefaler derfor små og mellomstore bryggeier å heller bruke europeisk humle eller å la være å brygge IPA og andre sorter som er avhengig av amerikansk humle.

Les også:
- Nå har Norwegian brukt opp kvoten
- Boligbyggingen vil bli en brems for økonomien
Flyttesmell for høyskole (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.