Pressekonferanse pågår i øyeblikket. dn.no rapporterer fortløpende.

I en pressemelding som ble delt ut til journalistene som ventet utenfor Statoil-bygget på Majorstuen i Oslo i natt heter det at styret i Statoil og Olav Fjell er enige om at han skal fratre for å normalisere situasjonen i og omkring selskapet.

Les også:Dette er Statoil-saken

–Statoil er et sterkt selskap med store muligheter. Jeg håper min avgang vil bidra til at de ansatte igjen konsentrerer all sin energi om å utvikle selskapet videre, uttaler Fjell til sin informasjonsavdeling.

Verken Fjell eller styremedlemmene ville kommentere saken utover dette natt til tirsdag. Derimot ble det innkalt til en pressekonferanse klokken 9 tirsdag morgen.

Det fremgår av pressemeldingen at Fjell som kompensasjon for å slutte vil få utbetalt to års lønn. Det tilsvarer 4,5 millioner kroner. Videre vil han ved 60-års alder motta førtidspensjon i henhold til ansettelseskontrakten, opplyser Statoil.

- Fløyteblåserne på plass
Med store deler av Statoils ansatte mot seg var Fjell i en svært vanskelig situasjon.

På kvelden og nattens møte var dessuten de to såkalte " whistle blowers" også med. Sikkerhetssjef David Platts og internrevisor Svein Andersen fortalte styret sine versjoner av ledelsens reaksjoner og handlinger etter at de slo alarm i juni. De to forlot styremøtet ved midnatt.

Flere krevde nytt møte
dn.no kjenner til at også aksjonærvalgte styremedlemmer ønsket et ekstraordinært styremøte.

Eli Sætersmoen, som har vært styremedlem siden juni 2002, var blant de aksjonærvalgte styremedlemmene som krevde en ny gjennomgåelse av Iran-avtalen. Sætersmoen er i dag finansdirektør i Selvaag-Gruppen.

Ifølge NRK var de to andre aksjonærvalgte styremedlemmene som krevde et nytt møte Kaci Kullmann Five og Grace Skaugen.

Alene tilbake
Styreformann Leif Terje Løddesøl trakk seg fra vervet som styreleder i forkant av mandagens ekstraordinære styremøte.

Løddesøl var svært krass i sin kritikk av konsernsjef Fjell på pressekonferansen forrige tirsdag. Han sa dessuten at han håpet å slippe et tredje møte for å diskutere Fjells stilling, med en klar undertone av at Fjell neppe ville overleve et slikt møte.

Løddesøl slapp å være med på dette møtet, men resten av styret konkluderte altså med at Fjell måtte gå.

Fjells overordnede gikk på grunn av Statoils problemer etter at selskapet, med Fjells velsignelse, gikk med på å betale Horton Investments 115 millioner kroner over en tiårsperiode for konsulenttjenester knyttet til Iran.

Fjells underordnede, Richard John Hubbard, fikk innvilget avskjed for sin rolle i saken, som leder for Statoils produksjon og utvikling utenlands.

Statoil har innkalt til pressekonferanse tirsdag morgen klokken 09.00. Denne vil bli ledet av fungerende styreleder Kaci Kullmann Five. Tidligere konsernsjef Olav Fjell og konstituert konsernsjef Inge K. Hansen vil også være til stede.

dn.no følger pressekonferansen tirsdag morgen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.