«En fradragsrett vil innebære at deler av boten reelt sett ikke bæres av foretaket, men av staten ved redusert skatteinntekt. Dette er i strid med formålet.»

Det skriver Oslo tingrett i dommen i skattestriden mellom Olav Nils Sunde-eide  Color Line og Skatt øst.

Rekordbot

Det var i 2011 at ESA, EFTAs overvåkningsorgan, ila Color Line en rekordboten på vel 18,8 millioner euro, tilsarende 146 millioner kroner etter datidens kurs, for å ha stengt andre aktører ute fra å trafikkere på fergestrekningen mellom Sandefjord og Strømstad i en årrekke.

I selskapets ligning ble det krevet skattefradrag for boten, men dette avviste Skatt øst. Dermed gikk Color Line til sak mot skattemyndighetene. Tirsdag foreligger dommen. Den frifinner Skatt øst.

«Formålet med boten er primært å virke avskrekkende overfor foretaket selv for derved å unngå en fortsettelse eller gjenopptakelse av de handlinger som er funnet i strid med artiklene, og virke avskrekkende overfor andre foretak for å forebygge at noen av dem går inn på tilsvarende handlinger. I tillegg er formålet med boten det pønale elementet dvs. at boten skal være en betydelig merkbar økonomisk reaksjon for foretaket og ikke bare være én driftskostnad blant flere. Den har derfor meget stor likhet med bøter og forenklede forelegg», heter det i dommen.

Det blir også vist til at «det innenfor EU må anses fastslått at slik bot ikke er fradragsberettiget».

«Tingretten finner grunn til generelt å konstatere at den ser rettstilstanden på området slik at der en lovovertredelse er skjedd, og reaksjonen - enten den kalles bot, forelegg, gebyr eller avgift - er å anse som straff i EMKs forstand, vil det ikke være adgang til å fradragsføre beløpet i skattepliktig inntekt».

EMK er forkortelsen for Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Vurderer anke

Ved siden av at Color Line ikke får trukket fra boten på skatten, må selskapet også betale statens saksomkostninger med 69.600 kroner.

–Vi konstaterer at vi ikke har nådd frem med vår sak og sitter nå med våre advokater for å vurdere om vi skal anke eller ikke, sier finansdirektør Bjørn Paulsen i eierselskapet Color Group.

–Regnskapsmessig har ikke dette noen effekt for oss ettersom boten er regnskapsført for lenge siden, legger han til.

– Men dere er vel skuffet over resultatet?

– Jeg har egentlig ikke noen annen kommentar ut over at vi konstaterer at vi ikke nådde frem, gjentar han.

 

Les også:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

LES OGSÅ OM:

Skyhøye advokatsalærer: Nå tar de dyreste advokatene 5200 kroner timen dnPlus (+)

Hva må til for et bedre arbeidsliv: Opprør mot drittsekkledelse dnPlus (+)

Åpne kontorløsninger: Jakten på fremtidens   kontorer dnPlus (+)

 

SE PÅ DNTV: Cecilie Skog prestenterer de nye fjellvettreglene

Cecilie Skog presenterer de nye fjellvetreglene
Turistforeningen og Røde Kors har utarbeidet nye fjellvettregler. Det er fortsatt ni regler, men flere av dem er endret eller fjernet, og punkt seks er helt nytt.
02:55
Publisert: