Olav Thon har i dag opprettet en stiftelse som får navnet Olav Thon Stiftelsen.

Stiftelsen formål er å utøve et stabilt og langsiktig eierskap i Olav Thon Gruppen AS og dets underliggende virksomheter langs de hovedlinjer som Olav Thon har lagt til grunn for sin forretningsdrift, samt utdele midler til allmennyttige formål, skriver Thon i en pressemelding.

- Vi snakker nok mellom 50–100 millioner kroner årlig i gaver. Det er veldig viktig at næringslivsvirksomheten, altså Olav Thon Gruppen, holdes i live. En av grunnene til at jeg gjør dette nå, er jo fordi det er litt kjedelig å etablere en stiftelse når man er blitt så redusert at man ikke kan følge utviklingen, sier Thon til DN.

Han har ingen planer om å trekke seg tilbake med det første.

– Hvis jeg lever til jeg er 100, så er jo det bare ti år til. Derfor må styret forvalte stiftelsen framover, men jeg vil være aktiv, forsikrer Thon.

I pressemeldingen utdyper Thon:

- Det er viktig for meg at Olav Thon Gruppen forvaltes best mulig i fremtiden, slik at virksomheten gir sikre arbeidsplasser for alle ansatte, og samtidig kan virke for de allmennyttige formål som jeg ønsker å støtte og for samfunnet for øvrig, sier Thon om hvorfor han har opprettet stiftelsen.

- Beste samfunnsbidrag
- De senere år har jeg tenkt mye på denne saken. Min konklusjon er at det å sikre en fortsatt samlet utvikling av Olav Thon Gruppen, samtidig som deler av det resultat virksomheten skaper utdeles til ulike allmennyttige formål, er det beste samfunnsbyggende bidrag jeg kan gi, fortsetter Thon, som ikke har barn.

– Det vanlige er at man ikke gjør noen ting, og plutselig er man borte fra denne verden, og så er det tilfeldige arvinger og drivere av virksomheten som kommer inn i ledelsen av firmaet. Og det er kanskje ikke den beste løsningen. Mine slektninger har vært fullt oppmerksomme på at hovedformuen min ville gå til en stiftelse, sier han.

Stiftelsen, som formelt er under opprettelse, skal kunne støtte følgende formål:

  • Formål innen det matematisk-naturvitenskapelige og medisinske fagområde.
  • Fremme av fremragende entreprenørskap i Norge.
  • Allmennyttige formål i de lokalsamfunn der Olav Thon Gruppen driver virksomhet.
  • Erverv/oppføring av fast eiendom til bruk i allmennyttige formål.

Thon-ansatte
Stiftelsens samlede egenkapital er hele 25,4 milliarder kroner, som er en gave fra Olav Thon, bestående av samtlige aksjer i Olav Thon Gruppen AS, står det i pressemeldingen.

Ifølge Tron Harald Bjerke, som er direktør for eiendomsdivisjonen i Olav Thon Gruppen og som skal være nestleder i den nye stiftelsen, vil rundt 50 millioner kroner bli utdelt hvert år.

- Jeg kan gå ut med det tallet ettersom Olav Thon har uttalt i ettermiddag at det under normale omstendigheter vil være utdelinger på omtrent 50 millioner kroner i året, sier Bjerke til DN.no.

Medlemmer i stiftelsens styre, i tilegg til styreleder Olav Thon og nevnte Bjerke, er Thons samboer, advokat Sissel Berdal Haga, Thore Liverød, Ole-Christian Hallerud, Arne Blikstad Sperre og Dag Tangevald-Jensen. Varamedlemmer er Morten Thorvaldsen og Lars Løseth. Flere av disse har sentrale posisjoner i Thon Gruppen.

Med overføringene av aksjene i Olav Thon Gruppen har stiftelsen fått eierskapet til 71,9 prosent av aksjene i det børsnoterte selskapet Olav Thon Eiendomsselskap.

To andre stiftelser
Olav Thon Stiftelsen er ikke den eneste stiftelsen milliardæren har grunnlagt.

I 1990 opprettet han Olav Thons Stiftelse, en stiftelse som skal støtte Den Norske Turistforeningen for å fremme fjellvandringen i Norge.

I 2002 opprettet han også Olav Thons Samfunnsnyttige Stiftelse, som skal støtte helsefremmende virksomhet, inkludert medisink forskning, tiltak for utbedring av det fysiske miljø og oppvekstvilkår for barn og ungdom.

Målt i kapital er de to eldre stiftelsene som pygmeer å regne sammenlignet med stiftelsen eiendomsmagneten nå oppretter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.