Eiendomsinvestor Olav Thon og Norwegian-gründer Bjørn Kjos er best likt blant et større utvalg norske rikinger, viser en ny undersøkelse som InFact har foretatt på oppdrag for DN.no.

På en skala fra en til fem får Thon et gjennomsnitt på 3,68, blant et tverrsnitt av befolkningen, marginalt slått av Norwegian-gründer Bjørn Kjos på 3,71 på førsteplass. Totalt 15 av landets mest profilerte rikinger var med i undersøkelsen (se hvem som var med i høyre marg).

- Det kan kanskje være et enkelt levesett, og et enkelt tankesett, som gjør at Bjørn og jeg havner høyt oppe. Bjørn er en fin kar, han kan fly, uten tvil, som tidligere jagerflyger. Han er faglig sterk og en likandes kar. Om man kan si det samme om meg, det vet jeg ikke. Jeg velger å snakke om Bjørn, men jeg tror det er mange likhetspunkter.

- Tror du dere scorer høyt fordi dere ligner mest på folk flest?

- Jeg tror det er godt sagt, og ettersom det er flest av folk flest så blir det deretter.

Rød lue på hodet
- Og de nedover på listen er ikke som folk flest?

- Jeg vil helst ikke uttale meg om de som ligger lengre ned på listen, men misunnelse kan være en mulig årsak. Jeg har spesielt stor respekt for Stein Erik Hagen, som hadde tilsyn med en butikk i en av mine første gårder. Jeg har sett hvilken industriherre han er, og jeg tar av meg hatten for det. Når det er sagt så har han kanskje ikke skjønt betydningen av å være ydmyk for det han har oppnådd. Vi har levd i en tid med muligheter. Vi er ikke geniale.

- Har du noen strategi i forhold til ditt eget omdømme?

- Jeg prøver å være meg selv i alle situasjoner. Når jeg er på konferanser om økonomi og strategi og slike ting så later jeg aldri som om jeg forstår mer enn det jeg gjør. Jeg stiller med rød lue på hodet og pins fra turistforeningen på jakkeslaget. Og det har jo vist seg at det blir litt virksomhet ut av det.

I morgen:

Se den komplette listen

- Stolt over sisteplassen

Dette er de velståendes viktigste bidrag

Røkke trosser fengselsstraff
Professor Bjørn Olsen ved Handelshøgskolen i Bodø sier at Olav Thon og Bjørn Kjos skiller seg vesentlig fra mange av de andre rikingene på listen.

- Kjos og Thon er gründere som er folkelige. De flasher ikke rikdom, og de er ikke pengeflyttere. John Fredriksen er en annen type, som heller ikke har den samme nytten av et godt omdømme i den generelle befolkningen, fordi han ikke opererer i forbrukermarkedet.

Olsen er ikke overrasket over at Røkke fortsatt kommer høyt, på fjerdeplass, tross fengselsstraff for bestikkelse og fjorårets påstander om overpris da Røkke-dominerte Aker gjorde storsalg til delvis statseide Aker Solutions.

- Under striden om Aker-salget i 2009 ble det hevdet at Røkke ville få skadet omdømme til evig tid. Det har tydeligvis ikke slått til. Røkke er populær blant de ansatte, og det er også noe folkelig med å ha spikret paller i fengsel. Han tok sin straff som folk flest.

Olav Thon på sin side fortsetter med sine folkelige kommentarer, og på en elegant måte får han også sagt at tiden er ute.

- Jeg er en enkel mann fra Hallingdal. Om jeg skriver under på milliardbeløp, eller tømmer søpppeldunker, så er ikke det ene annerledes fra det andre. Takk for oppmerksomheten.

Les også: Bjørn Kjos er Norges mest populære riking (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.