Ifjor ble det investert rekordhøye 135,1 milliarder kroner på norsk sokkel. Det viser de endelige investeringene for 2009 fra fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tallet er likevel 6,1 milliarder lavere enn anslaget fra forrige kvartal.

I år ventes det at investeringene holder seg på rekordnivå. Investeringene til olje- og gassvirksomheten for 2010, inkludert rørtransport, blir nå anslått til 135,6 milliarder kroner.

Det er anslagene for investeringene til letevirksomhet, feltutbygging og landvirksomhet som faller sammenlignet med tilsvarende anslag for inneværende år. Investeringer til felt i drift og rørtransport viser oppgang.

Mindre på nye felt
Investeringene til feltutbygging i 2010 anslås nå til 29,7 milliarder kroner. Anslaget er 6,6 milliarder lavere enn tilsvarende anslag for 2009.

Det er prosjektene Skarv, Gjøa og Goliat som dominerer investeringene til utbygging i 2010. Gudrun er nå sendt inn til myndighetsgodkjenning og forventes å bli godkjent i sommer. Ifølge utbyggingsplanene skal det i 2010 investeres 4 milliarder kroner i dette prosjektet. Disse investeringene blir inkludert i investeringstellingen først etter en eventuell godkjenning av prosjektet.

Mer til felt i drift
Oljeselskapene ventes også å bruke langt mindre på oljeleting på norsk sokkel i år. Investeringene til letevirksomheten i 2010 er nå anslått til 24,5 milliarder kroner - ned hele 4,5 milliarder fra forrige kvartal. Anslaget for 2010 nå er 4,8 milliarder lavere enn tilsvarende anslag gitt for 2009 i 1. kvartal 2009, melder SSB

De oppgitte investeringene for felt i drift i 2010 derimot er nå på 72,5 milliarder kroner. Sammenlignet med tilsvarende anslag for 2009, gitt i første kvartal 2009, er dette en økning på 8,5 milliarder kroner. De største feltinvesteringene i 2010 ser nå ut til å komme på Ekofisk, Troll og Valhall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.