Regjeringen legger til grunn en oljepris på 650 kroner fatet i nominelle kroner. Det går frem av grunnlagsmaterialet til statsbudsjettet. Det betyr at regjeringen bruker en oljepris på over 103 dollar fatet målt etter dagens dollarkurs. I markedet handles oljen til rundt 91 dollar fatet i markedet.

"Dagens prisbilde tiilsier at dette er noe høyt", heter det i pressemeldingen fra Olje- og energidepartementet.

I Nasjonalbudsjettet er det lagt til grunn en oljepris på 656 kroner i år, 650 kroner neste år, og 558 kroner i 2016, målt i løpende kroner.

- Det tilsvarer oljepriser på henholdsvis 103, 100 og 85 dollar fatet i 2014, 2015, og 2016 når en tar hensyn til dollar-kurven, ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

- Jeg synes det virker veldig edruelig egentlig, sier Saltvedt.

Selv har hun et prisanslag på 107 dollar i år, fallende til 106 og 105 dollar de to neste årene. Hun tror egentlig at hun ligger for høyt, den siste tidens svakhet i oljemarkedet tatt i betraktning.

- Sånn som det ser ut akkurat nå, kan det være departementet får mer rett enn jeg gjør, sier Saltvedt.

Samtidig anslår regjeringen en nedgang på åtte prosent i investeringene i oljesektoren neste år. Det er en nedgang på over 17 milliarder kroner sammenlignet med anslagene for årets investeringer på 218 milliarder kroner. Statens netto kontantstrøm fra petroleumsvirksomheten er i 2015 anslått til nærmere 300 milliarder kroner. Anslaget innebærer  en nedgang på om lag ni prosent sammenlignet med anslag i Revidert Nasjonalbudsjett 2014. Nedgangen skyldes primært lavere skatteinngang og lavere realiserte gasspriser enn tidligere antatt.

Totalproduksjonen av olje, NGL (naturgass i væskeform), kondensat og gass på norsk sokkel er ventet å være rundt 214 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter i 2014. Gass utgjør om lag halvparten av total produksjon. Produksjonen for 2015 er ventet å holde seg relativt uforandret. 

Estimatet for de samlede petroleumsressursene er ikke forandret siden Revidert Nasjonalbudsjett for 2014. Totale utvinnbare ressurser på norsk sokkel er anslått til å være 14,2 milliarder standard kubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende 89 milliarder fat. Av de totale utvinnbare ressursene var 44 prosent produsert ved inngangen til 2014.

- Ressursgrunnlaget på sokkelen gir grunnlag for verdiskaping i mange tiår fremover. For at ressursgrunnlaget skal realiseres, må vi i fellesskap løse utfordringene vi står overfor slik at næringen blir effektiv og konkurransedyktig. Samtidig må satsingen på eksisterende felt opprettholdes, nye funn nær eksisterende infrastruktur må realiseres og umodne områder må utforskes, sier olje- og energiminister Tord Lien i en pressemelding

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.