Bellona mener krisen i oljebransjen er større enn den hadde trengt å være, og oppfordrer derfor både oljeselskaper og myndigheter til handling, skriver Klassekampen.

– Det er ikke slik at Bellona jubler når oljearbeidere får sparken. Vi ser en rekke oppgaver på sokkelen som selskapene burde løse nå som prisene er lavere. Plugging av brønner og vedlikehold av plattformer er to åpenbare oppgaver, sier fagleder Hallstein Havåg i Bellona til avisen.

Bellona mener både selskapene og staten vegrer seg for å ta fatt på de mange store oppgavene som venter på sokkelen.

- Tiltak som er ugjort

– En del av punktene på lista er tiltak som fortsatt er ugjort, som oljebransjen må ta tak i. Dette gjelder spesielt når det kommer til vedlikehold og plugge brønner, sier Havåg.

Bellona mener også at staten må kartlegge gunstige områder for CO2-lagring, kreve såkalt meroljeutvinning i eksisterende felt, endre skattereglene og støtte pilotprosjekter for havvind og andre fornybarteknologier.

Dessuten ber stiftelsen regjeringen foreslå tiltak for kompetanseoverføring fra oljesektoren til andre deler av industrien, samt satse på nettutvikling i Nordsjøen og omlegge infrastruktur til elektrifisering. Videre mener Bellona at Petroleumstilsynet, petroleumskompetansen i Økokrims miljøkrimsavdeling og oljevernberedskapen må styrkes.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Norske oljelønninger raser


NHO-direktør om oljesmellen: - Skjer overraskende fort

Norge mister milliarder i oljeskatt