Saudi-Arabia vil kutte alle økonomiske bånd til Iran og forbyr innbyggerne å reise til landet.

Det melder Reuters, ifølge Bloomberg News, og viser til uttalelser fra den saudiarabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir.

Oljeimportøren Kina uttalte mandag at landet var "svært bekymret" for utviklingen mellom de to landene, i en sjelden diplomatisk innblanding i det som skjer i Midt-Østen, ifølge Reuters. USA og Tyskland har også oppfordret partene til å toe seg.

Tidligere mandag uttalte en ikke navngitt russisk kilde at Russland er villig til å spille rollen som «mellommann» mellom det sunnimuslimske kongedømmet i Riyadh og det sjiaislamske presteskapet i Teheran, ifølge NTB.

Samtidig fordømmer Russland helgens angrep på den saudiarabiske ambassaden i Teheran, som ble gjennomført av rasende iranere etter at Saudi-Arabia henrettet den sjiamuslimske lederen Nimr al-Nimr 2. januar.

Bakgrunn: Saudi-Arabia kutter alle diplomatiske forbindelser med Iran
Farlig spill fra Saudi-Arabia dnPlus  (DN+)
47 henrettet i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia er verdens største oljeprodusent, mens iransk oljeproduksjon er i ferd med å nå verdensmarkedene etter å ha vært utestengt av vestlige sanksjoner.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities sa i midten av forrige måned at produksjonsveksten i Iran kan gå raskt når sanksjonene mot landet blir fjernet, trolig i andre kvartal 2016. Han mener det er sannsynlig at landet kan øke med 500.000 fat innen seks måneder etter dette.

- Spørsmålet er hvor raskt det går. For å øke med én million fat, mener vi det vil ta lenger tid - kanskje så lenge som til 2020. Da trenger de også godt over 150 milliarder dollar i investeringer, sa Omdal til Dagens Næringsliv i desember.

Oljeprisen faller markert tilbake etter å ha steget kraftig mandag ettermiddag. Nordsjøolje brent spot handles til 37,2 dollar. Amerikansk olje WTI handles til 36,9 dollar fatet.

Les også: Oljeanalytikere - Risikoskruen er skrudd ett hakk til
Russland vil være megler i Midtøsten

Wall Street faller hardt på global uro
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: - 2015 har vært et spesielt år
Bjørn Rune Gjelsten - Det har vært et spesielt år. Det går opp et lys for oss alle om hva vi står overfor.
Møt DNs julepanel i avisen på julaften.
00:37
Publisert: