Statoil har på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet tildelt det svensk-sveitsiske industrikonsernet ABB en kontrakt for landbasert kraftforsyning til fase 1 av Johan Sverdrup-feltet, ifølge en melding mandag.

Kontrakten har en verdi på ca. 1,1 milliarder kroner, og omfatter leveranse av elektroutstyr til en omformerstasjon ved Kårstø på Haugsneset i Tysvær kommune og en omformerstasjon på stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltsenteret, fremgår det.

På stigerørsplattformen blir kraften omformet til vekselstrøm for å drifte feltsenteret.

ABB får ansvaret for design, ingeniørarbeid, innkjøp, installasjon og igangkjøring av utstyret til to HVDC omformerstasjoner på +/- 80 kilovolt og 100 megawatt. Utstyret skal leveres første halvår 2017.

Den totale kostnaden for strøm til fase 1 på  Johan Sverdrup-feltet er estimert til omlag 6 milliarder 2015-kroner, ifølge meldingen.

- I ABB er vi stolte over å få fortsette det gode samarbeidet gjennom å få levere et tredje HVDC-basert kraft fra land-system til Statoil. Dette er ABB-teknologi som gjør det mulig å eliminere behovet for gassturbiner om bord, noe som vil redusere CO2-utslippene, samt kutte drifts- og vedlikeholdskostnader, sier ABBs administrerende direktør, Steffen Waal i en separat melding.

Oljefeltet Johan Sverdrup skal drives med kraft fra land. I første fase av utbyggingen av feltet skal det etableres et system som skal levere kraft fra land til produksjonsstart sent i 2019, opplyser Statoil.

ABB bruker en teknologi basert på spenningsstyrte omformere (VSC - voltage sourced converters), som kalles HVDC Light, for energieffektiv og fleksibel overføring av elektrisk kraft over lange avstander.

Direktør for elektrifisering i ABB, Svein Knudsen, opplyser til DN at kontrakten er en konsekvens av mer enn ett års feed-studier (ingeniørforberedende tjenester, red.anm) selskapet har utført for Johan Sverdrup-feltet. Det var dog ikke gitt at kontrakten skulle tilfalle ABB, som konkurrerer globalt med størrelser som tyske Siemens og franske Alstom.

- Det var ingen walk in the park, slik er det aldri med slike kontrakter, sier Knudsen til DN.

Han legger til at en betydelig del av prosjekthåndteringen vil skje fra Norge. Grovt anslår han at rundt 50 årsverk vil være involvert, ressurser som allerede er på plass, ABB-toppen.

- For oss er det viktig at vi i det norske markedet klarer å opprettholde denne type kompetanse. Selv om teknologien hentes i stor grad fra Sverige, er det vi som syr det sammen til et totalprosjekt, sier Knudsen.

ABB har levert alle de fire HVDC-kraft fra land-forbindelsene som er bestilt i verden til nå, opplyser selskapet i dagens melding.

"Det vil si to likestrømssystemer som forsyner elektrisk drevne gasskompressorer på Statoils Troll A-plattform, et tilsvarende system som forsyner hele BPs Valhall-felt med kraft fra land, og nå Johan Sverdrup", heter det.

Les også:
Varsler slutt på «rekkevidde-angsten»
Lakseskrell for Fredriksen
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.