Torsdag morgen varslet Norges største oljeselskap Statoil at selskapet har kjøpt en eierandel på 11,93 prosent av det svenske oljeselskapet Lundin Petroleum.

Lundin er blant annet medeier på flere felt i Nordsjøen der Statoil har andeler fra før av, inkludert Johan Sverdrup og Edvard Grieg.

- Perplekse

Analytikere i meglerhuset Societe Generale mener det var ventet at Statoil ville gjøre et større kjøp siden det ikke er «noen hemmelighet» at det norske oljeselskapet har blant de laveste oljereservene i sektoren.

Analytikerne legger imidlertid ikke skjul på at de er forundret over at Statoil kun kjøper en mindre andel av Lundin.

«Mens full kontroll over Lundin vil generere verdifulle synergier (spesielt på norsk kontinentalsokkel med tanke på de 2,3 milliarder fatene med oljeekvivalenter på Johan Sverdrup-feltet), så er vi perplekse over beslutningen om å bare ta en minoritetsandel», skriver analytikerne i Societe Generale i en oppdatering torsdag.

«Vi vil ikke bli overrasket dersom vi ser spekulasjoner om at Statoil kan komme til å ta over kontrollen i Lundin i de kommende månedene. Videre kan det faktum at Statoil svært raskt kjøpte en 11,93 prosents andel i det åpne markedet bli tolket som en manøver for å hindre et potensielt fiendtlig bud fra et av de andre store oljeselskapene», heter det i oppdateringen.

Kan ikke få begge deler

Meglerhuset har et kursmål på 136 kroner på tolv måneders sikt og forventer en utbytteutbetaling på 7,20 kroner per aksje i år. Torsdag handles aksjen ned 2,1 prosent til 102,50 kroner.

«Vi forventer at Statoil-aksjene vil reagere negativt på kort sikt ettersom risikoen for en full overtagelse prises inn. Vi estimerer at Statoil ikke har en balanse som er sterk nok til å både opprettholde utbytteutbetalingene og ta kontroll over Lundin», skriver analytikerne.

Samtidig advarer Societe Generale-analytikerne om at kursmålet kan bli justert ned.

«Oppkjøp av et større lete- og produksjonsselskap (slik som Lundin) vil kunne svekke Statoils balanse og øke frykten for kutt i utbytteutbetalingene og kanskje til og med en kapitalinnhenting dersom oljeprisen holder seg lav også etter første halvår av 2016», skriver meglerhusets analytikere i oppdateringen.

«En vedvarende lav oljepris kan lede oss til å gjøre et betydelig kutt i estimatene for fri kontantstrøm og verdivurderingen ettersom Statoil er blant de integrerte oljeselskapene som er mest sensitive til oljeprisen», skriver analytikerne.

- Ikke til hinder

Til TDN Finans sier direktør for medierelasjoner Bård Glad Pedersen i Statoil at aksjekjøpet i Lundin vil påvirke utbyttepolitikken.

- Vår utbyttepolitikk er ikke til hinder for at vi kan investere i prosjektporteføljen eller gjøre en handel som dette, sier han til nyhetstjenesten.

Analytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto er begeistret for oppkjøpet.

- Det kom selvfølgelig litt overaskende. Lundins portefølje passer veldig godt til Statoil. De kjenner virksomheten og feltene og kjøper på et tidspunkt der Lundinkursen har falt, sa Omdal til DN tidligere torsdag.

Analytiker Kjetil Bakken var forundret over Statoils kjøp.

- Nå er et et godt tidspunkt å gjøre rimeligere kjøp på, men Statoil kjøper feil ting, sa Carnegie-analytikeren til DN tidligere på dagen torsdag.

LES MER OM STATOILS AKSJEKJØP: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Det er veldig mye reaksjon på veldig lite nyheter  

Direktoratet: Oljeinvesteringene vil først begynne å øke i 2019

Dette er de sikreste bilene

Se DNtv:

Vant 14 milliarder kroner i Powerball-lotteriet
Kupongen ble solgt her i en 7-Eleven butikk i Chino Hills utenfor Los Angeles.
01:08
Publisert: