At det er dyrt å lete etter olje på norsk sokkel er ingen hemmelighet, og derfor har da også oljeselskapene kappes om å kutte kostnader det siste knappe året etter at oljeprisene siden ifjor sommer har stupt fra nivåer godt over 100 dollar fatet.

Men det er ikke sikkert tradisjonelle kostnadskutt er nok. Nå kan salg av funn og utbygginger stå for tur.

Forrige uke ble det kjent at amerikanske ConocoPhillips vurderer å selge enkelte av sine eiendeler i den norske delen av Nordsjøen.

Etter det Finansavisen kjenner til ønsker giganter som BP, Shell, E.on, Hess, Dong Energy og Total å selge seg ned eller helt ut av Nordsjøen.

- Ja, det er uvanlig mye til salgs nå, sier partner Harris Utne i analysehuset Rystad Energy til avisen.

- Må gi etter på pris

Rystad Energy anslår at det nå er eiendeler til salgs på norsk sokkel for noe over 50 milliarder kroner.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier sier til Finansavisen at han har vanskeligheter med å se hvilke oljeselskaper som vil kjøpe eiendeler i Nordsjøen om dagen, eventuelt bortsett fra private equity-fond eller noen jokere fra Kina.

- Selgerne blir nok nødt til å gi etter på pris etterhvert, sier Oliasen til avisen.

En konsekvens av oljeselskapenes intense jakt på kostnadskutt er at det også forsvinner jobber i et stort tempo. Totalt kan nå over 15.000 oljejobber ha forsvunnet i Norge siden oljeprisene for alvor begynte å falle ifjor høst.
 

Les også: - Det er det siste som kommer til å kollapse

 
- Påvirket av det betydelige fallet i oljeprisen

  Sjeføkonom: Dette kan bli «den mest smertefulle» utfordringen

 

 

 





 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.