- Selskapet er i krise. De snakker om nedskrivninger på opptil 800millioner. Det betyr at 45 prosent av bokført egenkapital kanforsvinne, sier Noreco-analytiker Øyvind Hagen i meglerhuset ABG Sundal Collier til DN.

Etter at olje- og gasselskapet Noreco onsdag melder om store nedskrivninger og problemer med å innfri finansielle forpliktelser, har aksjekursen stupt med over 60 prosent i siden børsåpning.

- Store problemer

- Det ser ut som om selskapet kommer til å få store problemer med åbetale 600 millioner i gjeld frem til slutten av dette året. Vi sernå en negativ kontantposisjon på nesten 100 millioner ved årsslutt, sier Hagen.

Dette er grunnen til selskapets bråfall, ifølge analytikerne:

  • Produksjonen vil være svært svak i fjerde kvartal, på grunn av mervedlikehold på Huntington og CATS enn tidligere antatt
  • Oselvar-feltet ser også ut til å bli nedskrevet opptil 75 prosent
  • Energiselskapet E.ON indikerer lavere produksjon på Huntington i 2015, noe sompotensielt kan føre til nedskrivninger på NOK 700m
  • Egenkapitalverdien er nesten visket ut

Noreco har 2,8 milliarder kroner i obligasjonsgjeld, og har lenge slitt med produskjoneproblemer i flere felt. Hagen mener selskapets fremtid nå ligger i obligasjonsholdernes hender.

- Selskapet har hatt for mye gjeld lenge og med svakere produksjonvil de nå få store vanskeligheter med å betjene gjelden, sier Hagen.

Verre enn ventet

- Det er en krisesituasjon for selskapet, sier analytiker Teodor Sveen Nilseni meglerhuset Swedbank First Securitiestil DN.

Teodor Sveen Nilsen, aksje­analytiker i Swedbank, ser også Noreco i krise.
Teodor Sveen Nilsen, aksje­analytiker i Swedbank, ser også Noreco i krise.

Det er mye verre enn ventet for selskapet, og egenkapitalen er nesten visket ut, skriver meglerhuset i en oppdatering.

Swedbank opprettholder sin salgsanbefaling på aksjen. Meglerhuset vektlegger nyhetene om den uplanlagte nedstengningen av Huntingdon-feltet.

«Noreco er avhengig av en stabil Huntington-produksjon», skriver meglerhuset.

Videre skriver Swedbank at «dersom Noreco ikke klarte å betale tilbake gjelden, er en betydelig restrukturering av selskapet svært sannsynlig».

- Svært utfordrende

- Det er svært overraskende at britiske myndigheter tillater en slik utvikling på Huntington-feltet, sier analytiker Morten Lindbæck i Fondsfinans.

Han mener selskapets største problem nå er at de ikke får kommersialisert verdiene som ligger i feltene. Det er problemer med CATS-rørledningen som gjør at selskapet ikke får hentet ut gassen fra Huntington.

- Det gjenstår nå å se hvilket handlingsrom selskapet har. Det vil være svært utfordrende å finne løsninger for Noreco nå, sier han. 

Les også på DN.no:

Satte ny verdensrekord i planken

Hedgefond sender skatteparadis inn i finanskrise

Bratt prisfall for Obos-leiligheter  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.