Oljenestor Berge Gerdt Larsen kan innkassere nærmere 180 millioner kroner for sine aksjer i oljemyggen Rocksource etter at det onsdag ettermiddag ble varslet bud på selskapet.

Kule

Skulle investoren slå til på seks kroner per aksje, har store deler av beholdningen hans gått seksgangen siden han kjøpte seg kraftig opp i 2012 på nivåer nærmere én kroner per aksje.

Onsdag ettermiddag snek det seg ut en melding der det heter at største aksjonær Epsi AS har kjøpt seg over grensen på 33,3 prosent som utløser pliktig tilbud på alle aksjer. Epsi-styreleder er ingen andre enn tidligere Seadrill-sjef og nå partner Alf C. Thorkildsen i oppkjøpsfondet Hitec Vision i Stavanger, som nå bekrefter å ha kjøpt seg opp til 33,34 prosent.

Alf C. Thorkildsen, Hitec Vision.
Alf C. Thorkildsen, Hitec Vision. (Foto: Gunnar Lier)

"Epsi vil fremsette et pliktig tilbud på øvrige aksjer i Rocksource i henhold til verdipapirhandellovens kapittel 6", heter det.

Tilbudet vil være 6,00 kroner per aksje og bli lansert 8. desember, opplyser det i meldingen.

Skjult kjøper

Epsi støvsugde markedet for Rocksource-aksjer tidligere i høst, da de meldte å ha en post på over 31 prosent.

I forkant hadde meglerhuset Arctic fått i oppdrag å kjøpe et større antall aksjer til kurs seks kroner, for en da ukjent oppdragsgiver. Epsi er i dag også representert i Rocksource-styret.

Larsen ønsket Hitec Vision velkommen etter at det ble kjent at de stod bak hamstringen i oktober. Han påpekte også at det ga selskapet større finansiell styrke å ha to store aksjonærer.

Avviste tilbudet

Oljenestoren mente imidlertid at prisen var for dårlig, og at det lå betydelig mer verdier i selskapet enn de omlag 600 millioner kronene som budet på seks kroner indikerte. På den annen side har oljeprisen utvidet fallet kraftig siden sist, og er ned over 30 prosent siden i sommer.

- Verdien kan være fem til seks ganger mer om brønnene som nå skal bores gir uttelling. Seks kroner er verdien av selskapet i dag, sa Larsen til DN i august. (saken fortsetter under grafikken)

 

«Spesielt fordi selskapet vil gå tom for kontanter neste år og dermed risikerer en sterk rabattert emisjon av nye aksjer», het det i en oppdatering fra meglerhuset.

Swedbank mente også at det Pil-funnet måtte være rundt ti prosent større enn det nåværende anslaget for at aksjekursen på seks kroner kunne rettferdiggjøres.

Finansieringsbehov

Rocksource går med underskudd og meldte i kvartalsrapporten om et finansieringsbehov på 130 til 170 millioner kroner i 2015, avhengig av utviklingen på Pil fremover.

Finansieringsbehovet ble estimert til rundt 130 millioner kroner i hovedscenarioet, og til 170 millioner i suksesscenarioet.

Selskapet vurderer ulike finansieringsalternativer, inkludert eiendelssalg i Mexicogulfen og på norsk sokkel, ustedelse av ytterligere egenkapital, og en kombinasjon av disse.

Kom tilbake

Berge Gerdt Larsen er selskapets nest største aksjonær gjennom Larsen Oil & Gas, som eier 28,63 prosent.

I tillegg eier Bernard Larsen Holding AS 0,58 prosent.

Han var i sin tid involvert i selskapets oppstartsfase, men var ute i en lengre periode. Først i 2012 kom han for alvor tilbake og kjøpte størstedelen av sine aksjer for 1,2 kroner. Øvrige aksjer kjøpte han til rundt 1,3 kroner.

Velger våpendragere

Arctic Securities er finansiell rådgiver for EPSI i forbindelse med budet, mens Rocksource har engasjert Pareto Securities som finansiell rådgiver, ifølge en melding.

"De uavhengige styremedlemmene i styret som ikke er relatert til Epsi vil behandle budet hurtig i det budet foreligger, og vurdere hvorvidt det representerer en fornuftig prising av aksjene. Som tidligere kommunisert ser selskapet på eiendelssalg for å styrke balansen og likviditeten, og fremdriften i dette vil være en del av vurderingen som vil bli kommunisert senere", heter det i en melding.

Børsrakett

Oljeknøtten har gått som en kule på Oslo Børs den senere tid.

Aksjen er sålangt i år opp 612 prosent, der den har vært omsatt så lavt som 0,91 kroner per aksje.

Avkastningen de siste to årene ligger på omlag 440 prosent.

Les også:
Saudi-Arabia venter oljepris på 60 dollar fatet
Asia i dag: Barnehagekrise truer japansk økonomi
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.