Mangemilliardær og toppsjef Harold Hamm i skiferoljepionéren Continental Resorces økser investeringene i år.

Continental, som er blant USAs ti største «Lower 48»-oljeselskaper, venter driftsinvesteringer (capex) på 900 millioner dollar i 2016, tilsvarende en reduksjon på 66 prosent fra 2015-budsjettet, ifølge en melding fra selskapet tirsdag kveld, melder TDN Finans.

- Mens vi ikke tror at dagens lave råvarepriser er bærekraftige på lang sikt, er vi forpliktet til å leve innenfor kontantstrømmen inntil de tar seg opp igjen. Vi reduserer driftsinvesteringene for å beskytte vår balanse og for å sikre våre verdensledende eiendeler til råvareprisene bedrer seg, sier Hamm i meldingen.

Selskapet ser imidlertid at capex i 2015 blir 200 millioner dollar mindre enn budsjetterte 2,7 milliarder dollar. Aktiviteten på Bakken-feltet er allerede redusert med 50 prosent til fire opererte rigger.

"Continental reduserer også sine driftede rigger på Bakken-feltet fra 10 til 8 rigger ved utgangen av måneden", heter det i gårsdagens melding.

Snittproduksjonen i 2016 ventes å bli 200.000 fat oljeekvivalenter per dag, ned fra rundt 221.700 fat per dag i 2015.

Hamm startet Continental Resources i 1967 og er anerkjent som den største pionéren i utviklingen av skiferolje-feltene i Bakken, USAs største oljefunn på flere tiår.

Hamm har også vært i medias søkelys etter hans tidligere kone avviste en sjekk på 7,5 milliarder kroner, og krevde halve formuen.

Bakgrunn: Kona får 50 millioner kroner. I måneden.

Toppsjefen uttalte i januar ifjor at Continental kunne holde ut med lave oljepriser for alltid, i en situasjon der selskapet tar brønner ut av drift.

Hamm er også kjent for å ha kansellert selskapets sikringskontrakter høsten 2014 i et veddemål på oljeprisen som har kostet selskapet dyrt, ifølge Reuters. Oljeprisene har svekket seg omlag 70 prosent mot toppnivåene i 2014, og halvert seg det siste året.

Bare frem til januar ifjor hadde amerikanske investorer tapt 3000 milliarder kroner på oljesmellen.

Continentals investeringskutt kommer etter tilsvarende grep fra amerikanske Noble Energy, som onsdag melder om reduksjon i kvartalsutbytte og en halvering av investeringsnivået i 2016 fra foregående år. Også amerikanske Hess har varslet tilsvarende kutt.

Selskapet er den største operatøren på Bakken-feltet i Nord-Dakota og Montana. Øvrige av selskapets felt inkluderer Red River-enhetene Baker, Marmath og Rhame på grensen mellom Nord- og Sør-Dakota og Montana, Niobaro på grensen mellom Wyoming og Colorado og Anadarko Woodford og Arkoma Woodford, begge i delstaten Oklahoma.

Continental Resources er notert på New York-børsen med ticker CLR. Aksjen er ned nær 60 prosent det siste året, og selskapet var ved børsslutt tirsdag verdsatt til rundt 7 milliarder dollar.

Følg aksje- og råvaremarkedet på DN Investor HER

Les også: Verdensbanken tror på lavere oljepris

- Verden trenger mer olje, og det betyr større investeringer

Valuta demper oljesmerte  

Se DN Tv: Hurra, hurra !
- Hurra, hurra!
Nå kommer Porsche 911 med turbo som standard. DN har kjørt den.
01:39
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.