I forkant av onsdagens resultatframleggelse for årets tredje kvartal, spår analytikere overfor Stavanger Aftenblad Statoil-resultater som ligger 23 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Lave oljepriser gjør framtiden for bransjen usikker, og Nav har oppjustert ventede arbeidsledighetstall for neste år.

Statoil har det siste året varslet at opptil 1.900 stillinger skal bort som en del av effektiviserings- og lønnsomhetstiltak og har solgt unna en betydelig mengde andeler i mindre felt som en del av effektiviseringsstrategien.

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities tror ikke noe av dette vil bety at sjefsjobben mister attraktivitet:

– Det var vanskelige tider både da Harald Norvik og Olav Fjell gikk av, uten at det gjorde det vanskelig å finne en etterfølger. Husk at lønnen er helt grei. Selv om den kanskje er bedre i andre internasjonale oljeselskap, er den tross alt en av de bedre i norsk næringsliv, sier Trond Omdal til NTB.

Norges toppjobb

Det er fremdeles ingen signaler fra Statoil om at de nærmer seg en avgjørelse rundt toppstillingen.

– Dette er Norges mest spennende og utfordrende jobb, så den er ettertraktet, både internt og eksternt, sier Omdal.

Også oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Nordea Markets er enig i at en potensiell konsernsjef neppe snur i døren på grunn av skuffende resultater og utfordringer i framtiden:

– Jeg vil tro at de som blir forespurt er like interessert uansett.

Omdal tror til og med at krevende tider kan være en fordel for Helge Lunds etterfølger, fordi det rettferdiggjør nye strategier, kursendringer og tiltak.  

Kan ta grep

Kjernen i Statoil er at hvis oljeprisen holder seg lav en stund, slik den har vært nå, åpner det for å vurdere strategi og videre opprydning i porteføljen. For eksempel har Statoil fremdeles en betydelig andel små felter på norsk sokkel som muligens ikke de er den beste aktøren til å forvalte. Statoil har allerede tilpasset seg mye gjennom salg, og for en ny konsernsjef vil det kanskje til og med være lettere å gjøre endringer, sier Omdal.

Han tror for eksempel utskilling av landvirksomheten i USA som eget forretningsområde eller delvis nedsalg av denne, kan bli aktuelt. Helge Lund var på mange måter arkitekten bak det opprinnelige, og etter hvert svært omdiskuterte, oppkjøpet.

– Å måtte ta noen grep vil ikke skremme noen fra jobben, forsikrer Omdal.

Anbefaler kjøp

Til tross for at ekspertene venter resultatnedgang onsdag, tjener selskapet bra med penger. Det ventede driftsresultatet er på 31 milliarder kroner, ned fra 40,4 milliarder kroner i tredje kvartal i fjor.

DNB Markets oppgraderer sin anbefaling på Statoil-aksjen fra salg til hold før kvartalsrapporten, ifølge TDN Finans.

Meglerhuset karakteriserer Statoils nedsalg i prosjekter som Aasta Hansteen og Shah Deniz II som positive.

Disse prosjektene var preget av høyt investeringsnivå og lav avkastning. I likhet med oljeekspertene NTB har snakket med venter DNB Markets at Statoil vil fortsette å kutte kostnader og oppgradere porteføljen.

Les også:
Venter dramatisk fall i Statoils kvartalsresultat
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.