En oljepris i fritt fall har satt oljeselskapenes kontantstrøm under sterkt press, og truer fagre løfter om utbyttebetalinger til aksjonærene.

Swedbank mener at Statoil har behov for ytterligere betydelige reduksjoner i selskapets driftsinvesteringer (capex), ifølge en oppdatering onsdag.

Mørke utsikter

Swedbank-analytiker Teodor Sveen-Nilsen ser mørkt på Statoils inntekter og kontantstrøm, og mener planene selskapet presenterte på kapitalmarkedsdagen i februar allerede er utdaterte.

Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank.
Teodor Sveen-Nilsen, Swedbank. (Foto: Elin Høyland)

«Med nåværende oljepris vil selv den modigste investor la seg skremme av Statoils finanser», skriver Sveen-Nilsen.

Hvis man legger til grunn en gjennomsnittlig oljepris i 2016 på 45 dollar fatet, betyr det en et resultat på 3-4 kroner per aksje, en fri kontantstrøm på negative 8-9 kroner, og en fri kontantstrøm etter utbytte på negative 15-16 kroner, påpeker analytikeren.

Venter betydelige kutt

Hvis dette scenarioet realiseres, tror Sveen-Nilsen at Statoil vil kutte alle driftsinvesteringer utenom Johan Sverdrup og det som allerede er forpliktet.

Swedbank-analytikeren mener Statoil-ledelsen har to alternativer:

Enten må man kutte utbyttet betydelig og trimme på capex, ellers må man redusere capex dramatisk, som vil si et kutt på rundt 20 prosent eller mer fra ventet 2015-nivå, ifølge ham.

John Olaisen, ABG Sundal Collier.
John Olaisen, ABG Sundal Collier. (Foto: Fartein Rudjord)

Swedbank-analytikeren tror et dramatisk investeringskutt er det mest sannsynlige, og estimerer at Statoil må kutte 20 prosent av ventet 2015-capex i 2016, eller 3,5 milliarder dollar, for å ha nøytral kontantstrøm i 2016 med en oljepris på 45 dollar.

Trenger 60 dollar fatet

Hvis selskapet også ønsker å opprettholde utbyttet uten å øke gjeldsgraden, må investeringene kuttes med 34 prosent, eller 6 milliarder dollar, estimerer Sveen-Nilsen.

Nordsjøljen brent handles til 43,2 dollar fatet onsdag.

Analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier mener Statoil-aksjonærene kan se langt etter utbytte dersom oljeprisen holder seg på dagens nivåer.

- Selv om de kutter driftsinvesteringene med 40 prosent fra dagens nivå, trenger Statoil en oljepris på 60 dollar fatet for å opprettholde dagens utbyttenivå, uttalte Olaisen til Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også: 100 Statoil-milliarder borte

Swedbank gjentar nøytral-anbefaling med kursmål 140 kroner på Statoil-aksjen. ABG Sundal Collier har en hold-anbefaling på Statoil-aksjen med et kursmål på 135 kroner.

Statoil-aksjen er ned x prosent til x kroner på Oslo Børs sålangt onsdag.

Les også: - Olje vil kunne falle helt til bunnivåene fra 2008
Nesten ingen nye norske oljefelt er lønnsomme
- Tegn på at markedsforholdene forverrer seg
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.