Petoro har gjort en analyse av 23 prosjekter som har passert godkjenning for å igangsette evaluerings-/ gjennomførbarhetsstudier eller godkjenning for å starte konseptutvikling (DG0 og DG1) i deres portefølje.

Med en oljepris på 55 dollar fatet er ni av prosjektene lønnsomme, og halverer man brønnkostnadene og investeringer blir 20 av prosjektene lønnsomme.

- I vår portefølje har vi 23 funn som venter på kreative og gode løsninger. Disse har fått grønt lys, men det skjedde i en tid med tro på andre olje og gasspriser, sier administrerende direktør Grethe Moen i Petoro under Norsk Petroleumsforenings feltutviklingskonferanse tirsdag.

90 prosent av disse 23 prosjektene er basert på havbunnsutbygginger og tilknytning til eksisterende prosjekter. Etter at oljeprisen har falt er ikke prosjektene blitt videreført, ifølge Moen.

- Nå må det sies at det er andre utfordringer for disse prosjektene, det har åtte av dem. Blant annet kan dette være mangel på infrastruktur eller full kapasitet, sier hun.

Hvis man for de samme prosjektene og oljepris på 55 dollar pr fat øker reservene med 20 prosent vil 12 av prosjektene være lønnsomme, 19 være lønnsomme dersom man legger til reduserte brønnkostnader og 22 være lønnsomme hvis investeringene i tillegg blir halvert.

- Dette handler ikke bare om reservegrunnlaget, men også tilliten til dette. Så i tider der hvor ledelsen er veldig fokusert på robusthet mot nedsiden så kan dette også tolkes som at en velment men overdrevet risking av reservegrunnlaget kan være det som gjør at prosjekter ikke blir lønnsomme, sier hun.​

 

Les også:

Oljeprisen under 30 dollar fatet igjen

Får konseptstudie i Barentshavet

Asia i dag: Nådeløse motvinder rammer Asia

Se DNtv:  DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag

 

DNs nye sider for markedsinformasjon gjør 40 millioner kalkulasjoner hver dag
Her kan du få overblikk og oppleve nye sammenhenger. Vår finansjournalist Marte Ramuz Eriksen guider deg gjennom sidene.
04:01
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.