Credit Suisse nedgraderer Statoil til «underperform» fra en nøytralanbefaling. Kursmålet på aksjen kuttes til 120 kroner fra tidligere 145 kroner.

Det fremgår av en sektoroppdatering fra meglerhuset tirsdag.

Credit Suisse-analytikerne ser på generelt grunnlag lite verdi i de europeiske integrerte oljeselskapene, og mener at høy utbytteavkastning ikke er nok for å berettige en «outperform»-vurdering. Statoil og Eni fremholdes som eksempler på selskaper hvor avkastningen kan være i fare for falle.

Statoil-nedgraderingen kommer primært som følge av «reviderte makroprognoser», og da spesielt lavere råvarepriser.

Meglerhuset fremholder Statoils store eksponering mot den modne og høykostnadspregede norske sektoren, samt selskapets høye giring mot spotmarkedet, uten fordelene med en defensiv nedstrømvirksomhet, som negative faktorer i forhold til de sammenlignbare selskapene i sektoren.

Credit Suisses hovedbekymring er imidlertid Statoils kontantposisjon. Meglerhuset mener Statoil både må gjøre kutt i capex-budsjettet samtidig som man starter et «ambisiøst» nedsalgsprogram, hvis selskapet ikke skal bryte sine gjeldsgradsmål i 2016.

«Mangelen på finansielt slingringsmonn setter utbyttepolitikken i fare, gitt at det ikke kommer en rask gjeninnhenting i oljeprisen», heter det.

Les også:
Fredriksen-selskap senker utbytteøkning  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.