Statoil har kjøpt 37,1 millioner aksjer i svenske Lundin Petroleum AB, tilsvarende 11,93 prosent av aksjene. Prislapp: 4,6 milliarder svenske kroner.

–Statoil gjør ikke dette for moro skyld, men for å ivareta sine interesser, selvfølgelig. Det må det være anledning til. Men vi er tjent med å ha en norsk sokkel med stort mangfold, sier Terje Aasland, Aps energipolitiske talsmann.

Investeringen i Lundin vil øke Statoils indirekte eksponering i sentrale felt på norsk sokkel. Gjennom kjøpet av aksjer i Lundin øker Statoil sin eksponering i et antall sentrale felt i utvikling og vekst på norsk sokkel, som oljegiganten Johan Sverdrup og Edvard Grieg på Utsirahøyden i Nordsjøen.

 

Heia-image

Statoil sier det ikke ønsker å kjøpe seg ytterligere opp i Lundin, noe olje- og energiminister Tord Lien (Frp) også tar til etterretning.

- Jeg merker meg at det ikke foreligger planer fra Statoils side om en økning av aksjeposten i selskapet, og at Statoil uttrykker støtte til Lundin Petroleums strategi, sier Lien.

Oljeminister Tord Lien legger merke til at Statoil ikke ytrer planer om økt aksjeandel i Lundin. Foto: Fredrik Bjerknes
Oljeminister Tord Lien legger merke til at Statoil ikke ytrer planer om økt aksjeandel i Lundin. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
 

–Hvis Statoil hadde tatt over hele Lundin, hadde vi fått mindre mangfold på norsk sokkel, sier Aasland.

Det svenske oljeselskapet er kjent for å se nye muligheter på norsk sokkel. Det beste eksempelet er Utsirahøyden i Nordsjøen der Lundin i 2010 fant Avaldsnes i lisens PL 501, som er en del av gigantfunnet Johan Sverdrup.

Det er det største oljefunnet på norsk sokkel siden 1980-tallet.

– Lundins opptreden er positiv på norsk sokkel etter min mening. Det strekker seg der andre ikke har strukket seg og ser ting på en litt annerledes måte. Lundin har etablert seg med et image som heier på norsk sokkel og norsk leverandørindustri, og er en flott del av mangfoldet vi trenger på norsk sokkel, sier Aasland.

–Truer Statoils aksjekjøp mangfoldet på norsk sokkel?

–Ikke umiddelbart. Men norsk sokkel er ikke tjent med at en stor aktør overtar de mindre selskapene og ensretter strategien. Det er ingen tvil om at Statoil har en dominerende posisjon, svarer Aasland.

–Bør Statoil holde seg unna styrerommet i Lundin?

– De to selskapene er tjent med å ha ulike strategier, svarer Aasland.

Pareto har regnet seg frem til at Statoil gir 124 kroner per aksje, noe som ligger litt over Paretos kusmål på 120 kroner aksjen på Lundin. Aksjen stengte på 96 kroner onsdag ettermiddag.

Ute etter oljegigant

Nikolai Astrup, Høyres miljøpolitiske talsmann er ikke bekymret for at Statoil-kjempen sluker de små oljeselskapene.

– Statoil har satset mye i utlandet de siste årene. Med dette aksjekjøpet i Lundin viser det at det har tro på norsk sokkel på lang sikt. Jeg kan ikke se at dette truer mangfoldet på sokkelen, sier Nikolai Astrup, Høyres parlamentariske nestleder.

Høyres parlamentarisk nestleder, Nikolai Astrup, er ikke bekymret for mangfoldet på norsk sokkel etter Statoils aksjeskjøp i svenske Lundin.
Høyres parlamentarisk nestleder, Nikolai Astrup, er ikke bekymret for mangfoldet på norsk sokkel etter Statoils aksjeskjøp i svenske Lundin. (Foto: Mikaela Berg)
 

Handelen dreier seg trolig om Johan Sverdrup, et av norgeshistoriens største oljefelt, ifølge Astrup.

Statoil er største eier i feltet med drøye 40 prosent, Lundin nest størst med rundt 22 prosent, deretter kommer statens oljeselskap Petoro, Kjell Inge Røkkes Det norske og danske Maersk Oil.

– Mye kan tyde på at det er det som ligger bak, sier Astrup.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Økokrim-sjefen beklager dnPlus

- Statoil kjøper feil ting