Mandag forsvant 70-tallet igjen av synet, da prisen for nordsjøoljen Brent falt med 1,2 dollar fatet til 69,27 dollar. Fallet kommer etter fredagens riggtall fra USA, som viste 12 nye rigger og ga forventning om økt produksjon.

Oljeanalytiker i DNB Markets Torbjørn Kjus viser også til nye kinesiske oljetall for desember.

– Vi så særlig ett viktig negativt datapunkt: stor lagerbygging av raffinerte produkter.

Lagerbygging betyr at lagrene fylles opp. Det signaliserer mindre etterspørsel enn produksjon.

– Vi er sjelden på disse fjelltoppene lenge

Mandagens nedgang var uansett moderat sammenlignet med hva som kan komme, ifølge Kjus' analyse.

– Det kan fort bli mer dramatisk. Hvis vi først faller to dollar kan det fort bli ti. Jeg tror på en korreksjon på syv–ti dollar i løpet av februar eller mars, sier han.

– Når prisen først faller et par prosent, kommer alle til å ville selge. Da blir det trangt i døren.

Han tror et eventuelt fall vil komme som et resultat av at finansaktører sitter på store verdier i olje:

– Det er mye gevinst på olje i hedgefondene nå, og jeg venter et nedsalg om ikke lenge. Vi er sjelden på disse fjelltoppene i rekordeksponering lenge, sier han.

Kjus mener finansverdenen har kjøpt for mye og for fort til at prisene kan holde seg stabile. Siden begynnelsen av desember har prisene steget rundt 11 prosent.

Positiv på lengre sikt

Et fall på ti dollar vil ta prisene tilbake til nivået rundt månedsskiftet oktober-november. Kjus mener korreksjonen kommer til å bli midlertidig, og at markedet uansett kommer til å holde seg langt unna prisene for et halvt år siden, på under 50 dollar fatet.

– Over tid skal det videre opp, så et fall kommer til å bli en kjøpsmulighet. Men det kommer ikke til å gå rett til 80 dollar fatet herfra. Før det skjer, må det renskes ut noen finansposisjoner. Det er ikke så fristende å kjøpe når alle andre allerede har kjøpt. Jeg ser for meg at man klarer å beholde mesteparten av prisoppgangen fra 2017.

Kan være slutten på oljerallyet

Oljeprisen er opp mer en åtte prosent i år, og ifølge Bloomberg News er det frykt for at den amerikanske oljeproduksjonen kan stige videre som følge av prisoppgangen. Oljeproduksjonen i USA er allerede på sitt høyeste nivå på mer enn 30 år, samtidig som at dollaren er i ferd med å styrke seg igjen etter nedsalg i obligasjonsmarkedet.

– Hvis nedsalget i obligasjoner fortsetter og dollaren styrker seg markert, er oljen sårbar etter å ha steget så mye. Det er for tidlig å si at dette er slutten på dette oljerallyet, men det er større nedsiderisiko i det korte bilde. Utviklingen i amerikansk produksjon kommer til å være veldig viktig for markedene fremover, sier analytiker Ric Spooner i CMC Markets til Bloomberg. (Vilkår)

Dette flyet vil Flyviking-gründeren erobre Nord-Norge med – igjen
Ola Giæver har funnet en flymodell i Sveits og vil tilbake på kortbanenettet.
00:55
Publisert: