Minst 11 saudiarabiske prinser og et titall ministere og forretningsmenn ble i helgen arrestert av landets nye antikorrupsjonskommisjon.

Kommisjonen er ledet av kronprins Mohammed bin Salman (32), mannen som skal ta over kongedømmet når hans far, kong Salman (81), trer av enten i år eller neste år.

Kommisjonen ble opprettet lørdag, angivelig for å bekjempe korrupsjon. Flere analytikere mener imidlertid at tilfellet heller er at kronprinsen forsøker å styrke sin posisjon før han tar over kronen, som har fått flere medier til å sammenligne Saudi-Arabia med Game of Thrones.

– Det er ingen som vet hvorfor dette skjer, men det er jo lov å spekulere i det. Hvis han gjør det for å styrke sin posisjon kan det skape ganske stor usikkerhet og turbulens i dette arverekkesystemet, sier sjefanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

– Det er skrekken

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og verdens nest største oljeprodusent. Om kronprins Salman skulle bli for brutal eller for sterk og få mange i sitt eget system imot seg, kan det skape uro, og det er noe av det man frykter aller mest, ifølge Saltvedt, som sier at for raske reformer kan skape motstridende grupperinger slik man har sett etter den arabiske våren.

Kronprins Mohammed bin Salman.
Kronprins Mohammed bin Salman. (Foto: Hassan Ammar/AP Photo/NTB Scanpix)

– Det er skrekken hvis et land som Saudi-Arabia skulle begynne å rakne. Det vil ha enorme følger for oljemarkedet, sier hun.

Lite reaksjoner i markedet

Oljeprisene stiger med 0,45 prosent til 62,34 dollar fatet mandag morgen etter helgens arrestasjoner i Saudi-Arabia. Det er høyeste oljepris siden 1. juli 2015. Saltvedt forklarer at hvis denne situasjonen ikke eskalerer, så vil ikke arrestasjonene i seg selv kunne påvirke oljeprisen særlig, og hun understreker at det er et langt steg fra lørdagens nyheter til en eventuell stor konflikt.

Men om de eskalerer og kronprinsen begynner å sette sin makt ved å få tilgang på oljereserver er det et stort problem.

– Det er det siste man vil påvirke. Skulle det skje, da vil oljeprisen kunne fly i været, sier Saltvedt.

IMF: trenger 70 dollar fatet

Prins Mohammed, som blant annet styrer landets oljeaffærer, har vært en pådriver for høyere oljepris, og har sammen med Russland ledet an Opecs kamp for å kutte i det globale tilbudet av olje.

Mohammed har lovet en omfattende totalforandring av kongedømmets økonomi. Planen er kalt «Vision 2030» og skal gjøre landets private økonomi mindre avhengig av olje og heller styre den i retning av investeringer.

Et av de viktigste leddene i planen er børsnoteringen av en del av landets statlig eide oljeselskap Saudi Aramco, og en høyere oljepris vil sikre en høyere verdsettelse av selskapet når det går på børs i løpet av neste år.

Saltvedt tror ikke Saudi-Arabia er helt fornøyd med oljeprisen ennå.

– De har jo sagt at de ønsker å forlenge kuttavtalen. Det betyr at de sannsynligvis ikke synes at oljemarkedet er stabilt ennå, sier Saltvedt, som samtidig peker på en analyse fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som sier at Saudi-Arabia trenger en oljepris på 70 dollar fatet for å få budsjettet til å gå rundt.

– Et sted mellom 60 dollar og 70 dollar på sikt er stort sett noe de fleste Opec-landene har sagt at de kan leve med, sier hun.

Kan ende opp som i 2014

Analytiker Olivier Jakob i analysehuset Petromatrix sier til Financial Times at høyere oljepriser enn vi har i dag bare vil bety mer risiko for kongedømmet, hovedsakelig på grunn av at det er ventet mer skiferolje fra USA. Derfor tror han ikke at det kommer noen store endringer i Saudi-Arabias energipolitikk.

– Hvert eneste oljeprosjekt i verden ville vært lønnsomme på 70 dollar fatet, og tilbudet av amerikansk skiferolje vil nesten garantert stige. Dermed kan de ende opp akkurat der de var i 2014, med et raskt økende tilbud av olje der de taper markedsandeler, sier han til avisen.(Vilkår)

Homofile bevæpner seg i USA
I Rochester har en liten gruppe startet våpenklubben Trigger Warning Queer & Trans gun club. - Jeg vil at hvit overmakt og neo-nazister skal vite at skeive mennesker tar nødvendige skritt for å beskytte seg selv, sier Jake Allen i klubben.
02:10
Publisert: