I over 60 år har de store oljeselskapene i verden kjent til at fossilt drivstoff påvirker klimaet. De har ikke bare hemmeligholdt denne kunnskapen, de har også bevisst støttet forskning som har undergravd kunnskapen, skriver Sveriges Television (SVT).

Helt siden 1950-tallet har oljeindustrien kjent til sammenhengen mellom økt CO2 i atmosfæren og et varmere klima, hevder advokat Carroll Muffett, som leder den amerikanske organisasjonen Senter for internasjonal miljølovgivning (CIEL).

– Det er en av de største skandalene i verdenshistorien, sier han til SVT.

Finansiert av ExxonMobil

Den konklusjonen trekker han basert på det han kaller «Brannon-rapporten» fra 1957, en studie finansiert av oljegiganten ExxonMobil om hvordan utslipp påvirker atmosfæren. Han viser også til «Robinson-rapporten» fra 1968 som et bevis på at kunnskapen har vært kjent lenge. Også denne rapporten er finansiert av USAs oljeindustri.

Carroll Muffett siterer høyt fra rapporten overfor SVT:

«Hvis innholdet av CO2 i atmosfæren fortsetter å øke vil dette sannsynligvis føre til stigende temperaturer. Det finnes ingen tvil om at skadene på miljøet vil bli alvorlige».

«Effektiv form for propaganda»

Ifølge Muffet var ledelsen for alle de store oljeselskapene fullt klar over konklusjonene i rapporten, men valgte likevel bare å trekke frem de forholdene som kunne så tvil om konklusjonene i den tidlige forskningen.

– På den måten forvandlet man tvilen til hovedbudskapet, en veldig effektiv form for propaganda, sier han til SVT.

Som ytterligere bevis trekker Muffett frem at oljerigger i Mexicogulfen, Canadas østkyst og i Nordsjøen allerede på 80- og 90-tallet ble bygget ekstra stabile for å kunne stå imot stadig kraftigere uvær som oljeselskapene regnet med ville inntreffe i fremtiden.

– Det er først nå vi kan se hvor stor skyld oljeindustrien virkelig har for klimaendringene. Å stille dem til ansvar har bare så vidt begynt, sier Muffett til SVT.

Én rettsprosess er allerede i gang.

I slutten av oktober tok statsadvokat Barbara D. Underwood i New York ut tiltale mot det ExxonMobil for bevisst å ha villedet egne aksjonærer ved å bagatellisere hvor stor effekt klimaendringene vil ha på selskapets virksomhet og resultater, og for å stå bak et «langsiktig svindelaktig program» (longstanding fraudulent scheme).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

#10 tiltak: Derfor bør disse klimaforslagene inn i statsbudsjettet for neste år
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer.
01:54
Publisert: