Mens Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman gjør gode miner til slett spill under investorkonferansen i Riyadh, skrus temperaturen opp i kritikken mot det saudiarabiske regimet.

Trenger venner

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB mener kronprinsen har tapt mange venner, tilhengere og velvilje fra finansielle internasjonale støttespillere.

– Mohammed bin Salman trenger sine gjenstående tilhengere mer enn noensinne, skriver Schieldrop i en oppdatering onsdag.

Siden han kom til makten i 2017 har kronprinsen eliminert sine rivaler, tilsidesatt regjeringsinstitusjoner og kanalisert all makt til seg selv. Men selv om bin Salman er den regjerende prinsen i Saudi-Arabia, er han faktisk ikke konge og ikke garantert å bli det heller, påpeker Schieldrop.

82 år gamle Kong Salman bin Abdulaziz Al Saud kan fortsatt utpeke en annen arvtager til tronen. Hva det har med oljeprisen å gjøre, koker ifølge Schieldrop ned til bin Salmans forhold til USAs president Donald Trump-

Kong Salman av Saudi-Arabia (t.v.), her med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan i 2016.
Kong Salman av Saudi-Arabia (t.v.), her med Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan i 2016. (Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix)

Åpner oljekranene

Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih uttale tirsdag å ville øke produksjonen til 11 og 12 millioner fat om dagen hvis det er nødvendig.

Kombinert med et svakt aksjemarked, fallende tiårsrente, høyere gullpriser og økt markedsfrykt har det bidratt til kraftig oljeprisfall.

– Hans fremtid som konge står på spill. Derfor mener vi at han må være veldig lydhør for Donald Trumps rop om mer olje og en lavere oljepris i forkant av det amerikanske mellomvalget 6. november. Det er i den konteksten vi forstår Khalid Falihs «bearish» oljeuttalelse, skriver Schieldrop, og viser til begrepet som signaliserer videre nedgang.

Trumpsmurt

Selv om Schieldrop tror på lavere oljepris på kort sikt, er han overbevist om at den vil stige fra november og utover.

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB.
Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB. (Foto: Gunnar Lier)

Det amerikanske kongressvalget er så også to dager etter at amerikanske sanksjoner mot Iran gjenopptas, som vil være forhindret å eksportere sin olje til vestlige land og allierte.

Samtidig trenger kronprinsen velvilje fra internasjonale støttespillere. Schieldrop tror derfor kongedømmet er ferdig med å snakke ned oljeprisen.

– Mohammed bin Salman trenger også en høyere oljepris mer enn noensinne, skriver Schieldrop videre.

Oljeprisen fortsatte ned onsdag etter å ha falt parallelt med nyhetene om økt saudi-produksjon og markedsuro tirsdag.

Bekreftet død

Tirsdag gikk Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, ut og proklamerte at drapet på Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi, som levde i selverklært eksil i USA, både var planlagt og grotesk i sin grusomhet.

Saudi-Arabia, som først benektet at Khashoggi var blitt drept, har på sin side forklart at Khashoggi døde under håndgemeng i et avhør som kom ut av kontroll.

Tirsdag uttalte også Donald Trump, som inntil nylig har vært tilbakeholden med kritikk, at saudiarabiske myndigheter hadde iverksatt den «verste dekkhistorien noensinne» og at drapet hadde vært en «fiasko».

En smilende Mohammed bin Salman poserer med en uidentifisert person for en «selfie» på investorkonferansen i Riyadh tirsdag.
En smilende Mohammed bin Salman poserer med en uidentifisert person for en «selfie» på investorkonferansen i Riyadh tirsdag. (Foto: Bandar Al-Jaloud/AFP/Scanpix BANDAR AL-JALOUD)

Tyrkisk pepper

Tyrkiske myndigheter mener å ha bevis for at et drapsteam på 15 personer ankom Istanbul fra Saudi-Arabia i forkant av drapet, og at i alt18 personer var involvert i det som ble den regimekritiske journalistens siste timer.

– I den forbindelse er kommunikasjonen fra den tyrkiske statsministeren interessant. I sitt budskap til mediene nevnte han ikke den regjerende prinsen med ett ord, men hyllet den regjerende kongen i Saudi-Arabia og understreket at personene bak drapet på Jamal Khashoggi må stilles for retten og straffes. Vi tolker dette som et forsøk på å få fjernet bin Salman, skriver Schieldrop.

I en samtale med bin Salman onsdag krevde Erdogan de ansvarlige stilt for retten i Tyrkia, mens kronprinsen selv lover at de skyldige vil bli tatt.

Mohammed bin Salman kondolerer til Salah Khashoggi, Jamal Khashoggis sønn, i Riyadh tirsdag, i det observatører beskriver som et iscenesatt beklemt møte, der Salah Khashoggi neppe har hatt noe valg.
Mohammed bin Salman kondolerer til Salah Khashoggi, Jamal Khashoggis sønn, i Riyadh tirsdag, i det observatører beskriver som et iscenesatt beklemt møte, der Salah Khashoggi neppe har hatt noe valg. (Foto: Saudi Press Agency/AP/Scanpix)

Milliardflom

Investorkonferansen «Future Investment Initiative», som i disse dager pågår i saudiarabiske hovedstaden, har sett massivt frafall av toppsjefer og myndighetspersoner etter at drapet på Khashoggi ble kjent.

Bin Salman er imidlertid midtpunktet der han vandrer rundt, med sjekkheftet løst.

Tirsdag ble det varslet nye avtaler innen olje, petrokjemi og transport for 55 milliarder dollar, over 450 milliarder kroner, fra konferansen, ifølge CNBC.com. Til sammenligning har norske Equinor en børsverdi på 720 milliarder kroner.

Størsteparten ble inngått av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco, som tirsdag inngikk 17 intensjonsavtaler til en verdi av 34 milliarder dollar.

Blant mottagerne var franske oljeselskapet Total, det sørkoreanske verftskonsernet Hyuandai Heavy Industries, de amerikanske oljeservicegigantene Baker Hughes og Halliburton, og den kinesiske industri- og forsvarsprodusenten Norinco.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arne Fredly har bestilt sportsbiler for en kvart milliard. Se bilene her.
00:53
Publisert: