Med sine fargerike sløyfer og uredde uttalelser er Erik Haugane en av de større profilene i norsk oljebransje, og 11. juni tar han sikte på comeback som toppsjef i et børsnotert oljeselskap, seks år etter at han sluttet i selskapet som nå heter Aker BP.

– Det er ingen som har tatt to oljeselskaper på børs før, sier Haugane.

Denne gangen dreier det seg om Okea, som prises til mellom 2,2 og 2,8 milliarder kroner i forbindelse kapitaljakten i forkant av børsnoteringen. Selskapet håper å få inn mellom 650 og 858 millioner friske kroner fra nye investorer innen 6. juni. De finansielle tilretteleggerne er Pareto, SEB og Sparebank 1 Markets.

Holder på aksjene

Det Bermuda-baserte Seacrest-fondet og et par av gründerne benytter anledningen til å selge seg ned i samme slengen. Seacrest lemper ut aksjer for mellom 105 og 138 millioner kroner. To av de fire grunnleggerne lemper ut aksjer for til sammen 4,5 til 5,9 millioner kroner. Det er i hovedsak Knut Evensen og til dels Ola Borten Moe som selger, ifølge Haugane. Selv beholder han aksjene han har. Ingen av de fire har store eierandeler. Haugane har under én prosent selv.

– Jeg har vel aksjer for 20 millioner kroner. Jeg har til salt i grøten, men blir ikke superrik på dette, sier Haugane.

Han mener Okea egentlig selges med rabatt til nye investorer sammenlignet med verdien av eiendelene. Han peker på at mange av ressursene relativt raskt kan settes i produksjon i Draugen-området. Når selskapet likevel går på børs, handler det delvis om å spre eierskapet og unngå problematikk rundt morselskapsgarantier som staten krever hvis én eier har over 50 prosent av aksjene.

– Å ha et oljeselskap på børs er en fordel. Okea har nå tre milliarder i inntekter og stor kapasitet, men det vil alltid dukke opp egenkapitalbehov, sier Haugane.

Ønskes velkommen

Oljeanalytiker John Olaisen i meglerhuset ABG Sundal Collier ønsker Haugane velkommen tilbake på børs. Han mener Okea vil være et bra tilskudd.

Oljeanalytiker John Olaisen i meglerhuset ABG Sundal Collier.
Oljeanalytiker John Olaisen i meglerhuset ABG Sundal Collier. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Jeg tror det. De har produksjon, utbygging og de har fornuftige folk, sier Olaisen.

Han er temmelig optimistisk med tanke på oljesektoren for tiden, og synes det er like greit at oljeprisen har kommet ned noen dollar de siste dagene. Hverken oljeselskapsaksjer eller oljeserviceaksjer er priset ut fra forventninger om høye oljepriser, påpeker han.

– Jeg synes også det er bra at investorene får mer å velge mellom på Oslo Børs. Okea kan også vokse. Aker BP og Equinor er selvfølgelig vilt mye større, men Aker BP startet i det små en gang, sier Olaisen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.