Flere aksjeanalytikere var på morgenen ute med positiv omtale av Equinor etter at selskapet hadde lagt ut sine førstekvartalstall på nett. Flere forventet at oljeselskapet ville slå sine konkurrenter med et par prosent i kursutvikling fredag, etter å ha gjort det relativt dårlig i sammenligning de siste tolv månedene.

– Vi skaper gode resultater fordi vi har forbedret oss. Sammenlignet med hva vi gjorde for noen år siden så driver vi mer effektivt, med lavere kostnader og med bedre sikkerhetsresultater, sa toppsjef Eldar Sætre da han presenterte tallene i Equinor-lokalene på Fornebu fredag morgen.

Det såkalte justerte driftsresultatet i første kvartal endte på 4,19 milliarder dollar. Det var ned fra 4,41 milliarder i samme kvartal året før på grunn av lavere olje- og gasspriser, men åtte-ni prosent bedre enn konsensusanslaget blant aksjeanalytikerne.

– Jeg har vært med på å legge frem både gode og dårlige resultater. Og basert på egen erfaring så kan jeg bekrefte; Det er mye hyggeligere å legge frem gode resultater. Det gjør vi i dag.

Får ros

Aksjeanalytiker Jon Masdal i DNB anbefaler kjøp av Equinor nå.

– Equinor leverte et sterkt sett resultater, skriver han i et notat fredag morgen.

– Kontantstrømmen var sterk, med operasjonell kontantstrøm foran vårt anslag og investeringsutgiftene under. Selv om guidingen blir opprettholdt, forventer vi noen små oppjusteringer i konsensus for resten av året. Vi ser på rapporten som solid på alle kanter, og forventer at aksjen overgår konkurrentene med én til tre prosent i dag, skriver Masdal.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen Nilsen i Sparebank 1 Markets leverer lignende signaler.

– Vi antar aksjekursen vil gå opp 2–3 prosent sammenlignet med tilsvarende selskaper i dag, skriver Sveen Nilsen.

Han har hatt en nøytral-anbefaling på Equinor, men skriver nå at den sterke kvartalsrapporten sammen med den relativt svake aksjekursutviklingen sammenlignet med konkurrentene gjør at investorer bør vurdere å øke sin eksponering mot Equinor.

Venter på Sverdrup

Enn så lenge har ikke Equinor kommet med nye meldinger angående sitt store nye felt, Johan Sverdrup. Mange analytikere har håpet gigantfeltet kan komme i produksjon tidligere enn i november, noe som kan påvirke resultatene betydelig. Equinor har fra før varslet en gjennomsnittlig årlig produksjonsvekst på tre prosent i perioden 2019 til 2025.

– Det største prosjektet, Johan Sverdrup, er også i rute til å starte produksjon i november. Jeg tror jeg kan si at jeg er en ganske nøktern mann. Men åpningen av dette feltet gleder jeg meg virkelig til. Her kan vi produsere 660 tusen fat per dag, med en balansepris rundt 20 dollar fatet, driftskostnader på rundt 2 dollar per fat og med CO2-utslipp under 1 kilo per fat. Det kaller jeg fremtidsrettet. Johan Sverdrup er usedvanlig lønnsomt, for oss som selskap, og for Norge som nasjon, sier Sætre, og svarer samtidig på klimabekymringen mange i omverdenen trekker frem:

– Men det er også en del av svaret på vår tids største utfordring; Å stoppe menneskeskapte klimaendringer, samtidig som vi sikrer en voksende verdensbefolkning tilgang til energi. For noen uker siden offentliggjorde vi en felles uttalelse med investorgruppen Climate Action 100+ der vi forplikter oss til nye skritt for å styrke vårt klimalederskap. Dette er viktig for oss. Produksjon og bruk av olje og gass er en del av klimaproblemet. Derfor må vi som selskap aktivt være med på å utforme løsningene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.