Lysekronen på Oslo Plaza er byttet ut med studentenes storstue Chateau Neuf når bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass inviterer til sin årlige konferanse.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, åpnet showet for aller første gang etter at han fikk jobben ifjor.

- Her har det vært fest, sa Schjøtt-Pedersen, og slo an tonen med å vise til at det ifølge en analyse presentert i DN torsdag som viser at det snur i 2018 og at det trengs over 20.000 nye ansatte i næringen i 2020.

Selv om festen er over, er det altså en ny fest like rundt hjørnet.

- Vi er inne i en krevende tid, men det er viktig å rette blikket fremover, sa han, før statsminister Erna Solberg entret scenen. 

Snipp, snapp? 

Solbergs hovedpoeng var at selv om det er vondt og vanskelig i bransjen nå, så vil olje- og gassbransjen være svært viktig for Norge fremover.

- Fortsatt ikke halvparten av ressursene på norsk sokkel hentet ut. Olje og gass vil være betydningsfull norsk økonomi i lang tid fremover, sa hun. 

Hun viste til noe som oljeminister Tord Lien pleier å si for å illustrere poenget:

- Den som skal slukke lyset på norsk sokkel er ikke født ennå.

Oljeprisen har falt fra over 100 til rundt 40 dollar fatet i dag. I tiden med økende priser, økte også kostnadene i bransjen. Da oljeprisen stupte, fikk bransjen et kostnadsproblem som det nå jobber på spreng med å løse.

- Det er for mye olje i verdensmarkedet. Men næringen har tatt fatt i kostnivået, og det vil bidra til øke lønnsomheten, sa Solberg.

- Oljeeventyret er ikke slutt. Det kommer fortsette i mange tiår. Norges største næring i lang tid fremover. Alle vurdere fremover, satse på denne næringen og teknologiutviklingen, en god investering for seg selv og for dette landet, sier Solberg.

Muligheter

Hun mener dagens unge må satse på teknologitunge fag, og ikke la seg skremme av en kortsiktig krise.

- Vi må ikke konkurrere om å være billigst, men smartest. Her vil det være jobber, her vil det være muligheter, og dette vil være ryggraden i norsk økonomi i mange år fremover.

Statsministeren sa også at olje og gass ikke er en del av klimaproblemet, men en del av løsningen.

- Gass vil bidra til å redusere CO2-utslipp i vår del av verden ved at kull byttes ut med gass i kraftproduksjonen. Men vi kan ikke hvile på laurbærene, vi må jobbe med teknologi og forskning og utvikling, sier Solberg.

 

Les også:

Carnegie har funnet gjeldstoppen dnPlus

- Høy inflasjon hindrer neppe rentekutt  

Borten Moe ber Sp fjerne alle elbil-fordeler  

 

Ny båt? Se DNtv

Langt frem for sjøens Tesla
Designer Bård Eker har i flere tiår jobbet med utvikling av fremtidens båter. Han mener båtbransjen trenger en nytenkende gründer som Teslas Elon Musk og sier det er et problem at dagens båter skapes med gammel teknologi og tenkemåte.
04:53
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.