«Vårt syn bygger på at oljeprisen langsiktig vil holde seg over 90–100 dollar per fat i 2014-dollar. Norsk sokkel og Det norske går spennende tider i møte», skrev Kjell Inge Røkke til Akers aksjonærer i siste årsrapport.

Det er blitt mye spenning.

Tålmodig

Analytikere snakker om brudd med lånebetingelser og mulig påfyll av mer penger som følge av at oljeprisen er halvert sammenlignet med Røkkes langsiktige oljeprisforventning.

Aker har allerede investert et betydelig beløp i Det norske – cirka 4,7 milliarder kroner – ifølge Akers årsrapport og børsmeldinger. Det inkluderer investering i Aker Exploration, som fusjonerte med Det norske i 2009.

Etter den siste tidens kursfall er Akers Det norske-aksjer verd cirka 3,2 milliarder kroner. Akers tap er dermed i størrelsesordenen 1,5 milliarder kroner.

Kostpris per aksje er cirka 47 kroner.

«Olje er for de langsiktige, og ikke for de utålmodige. Jeg blir tålmodig når jeg setter meg ned og regner på hva som er verdien av Det norske, og hva som venter av den potensielle pengestrømmen fremover», skrev Røkke i brevet.

Bekymret?

Pengestrømmen kommer i hovedsak fra Det norskes viktigste eiendel, Johan Sverdrup-feltet.

«Uansett hvordan man regner på Johan Sverdrup er feltet robust – både som prosjekt og verdiskaper. For Det norske er deltagelsen i feltet en «company maker». Jeg er ikke bekymret for at det ikke kommer betydelige aksjonærverdier fra Johan Sverdrup. Som aksjonær vil jeg heller være bekymret for hvordan Det norske bruker pengene som Johan Sverdrup genererer.»

Men selv ikke Røkke tør gi garantier for suksess.

«Jeg gir ingen garantier. Dersom du vil ha en garanti, er det bedre å kjøpe en brødrister.»

Informasjonsdirektør Atle Kigen i Aker hadde ikke noe å tilføye utover Røkkes vurderinger i aksjonærbrevet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen.