– Ja, jeg har vært i Ghana, men ikke i denne forbindelsen, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Han har nettopp fremlagt Aker-konsernets siste store nyhet. Selskapet etablerer seg i Vest-Afrika i Ghana gjennom det nyopprettede selskapet Aker Energy.

Sistnevnte selskap er et joint venture mellom Aker og Kjell Inge Røkkes investeringsselskap TRG. Aker Energy har inngått avtale om å kjøpe oljeselskapet Hess` interesser i Ghana for 100 millioner dollar (778 millioner kroner).

Fikk hjelp av Skogen


Røkke har hatt sitt personlige oljeeventyr i Ghana i flere år allerede. TRG har nemlig vært engasjert i Ghana gjennom selskapet Petrica Energy siden 2014, et selskap ledet av tidligere Aker-topp Sverre Skogen.

En fastlåst konflikt mellom Ghana og Elfenbenskysten skapte problemer for Petrica Energy i å starte boringen av planlagte letebrønner. Men i fjor høst avgjorde Den internasjonale havrettsdomstolen i Hamburg grensestriden til fordel for Ghana. Det var også en seier for Røkke.

Løsningen har åpenbart gjort Røkke sulten på større eksponering mot Ghana.

- Jeg har bistått, sier Skogen om Røkkes og Akers nye Ghana-avtale.

Han ser det som naturlig at Petrica og Aker Energy samler sine krefter.

– Det er tidlig ennå, men vi ser mange synergier. Vi har samme parter i blokkene, det ghanesiske statsoljeselskapet, sier Skogen.

Han vil ikke spesifisere Røkkes eierandel i Petrica, annet enn at den er "betydelig". Dermed er en sammenslåing en naturlig tanke.

– Det er jo felles krefter og energi som ligger bak. Vi vil optimalisere synergier, sier Skogen.

Dermed kan det bli enda flere transaksjoner mellom Røkkes personlige investeringsunivers og Aker forøvrig.

Fra Norge til Ghana

Åpningen for Akers satsing i Ghana kom i fjor da Aker BP var i forhandlinger med oljeselskapet Hess om kjøp av selskapets virksomheter i Norge.

– Det var en dialog som utviklet seg i løpet av høsten i fjor og frem til nå. Forhandlingene ble konkretisert etter at Aker BP hadde gjort sin transaksjon med Hess, hvor Aker BP kjøpte Hess Norge for to milliarder dollar, sier Eriksen.

Ledelsen i Hess hadde samtidig gitt uttrykk for at de ønsket å trekke seg ut av flere regioner.

Møtt med skepsis

Aksjeanalytiker Anne Gjøen i Handelsbanken mener aksjemarkedet reagerte nokså nøytralt på Ghana-nyheten mandag. Kursoppgangen var knyttet til høyere Aker-utbytte enn ventet, mener hun. Hun tror det er en viss skepsis i markedet til at Røkke parallellinvesterer i Ghana-prosjektet ved siden av Aker.

– Gitt størrelsen og den lave inngangsprisen ser dette ut som en interessant mulighet, men vi antar at en så stor transaksjon med Røkkes TRG også møtes med noe skepsis, skriver Gjøen i en kommentar til sine kunder.

- Det er et faktum at det er færre store internasjonal oljeselskaper som foreløpig har etablert seg i Ghana, noe som innebærer at det er mulighet for oss, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker.
- Det er et faktum at det er færre store internasjonal oljeselskaper som foreløpig har etablert seg i Ghana, noe som innebærer at det er mulighet for oss, sier Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

«Mulighet for oss»

Akers konsernsjef understreker at Ghana er et land med store olje- og gassressurser.

- Men samtidig er det et land som ikke har kommet like langt i utviklingen og produksjonen av sine naturressurser som en del av deres naboland. Det skyldes flere faktorer, blant annet grensetvisten som fant en løsning i sent i fjor. Det er et faktum at det er færre store internasjonale oljeselskaper som foreløpig har etablert seg i Ghana, noe som innebærer at det er muligheter for oss, sier Eriksen.

Eriksen legger til at Ghana er en land som stadig flere ser potensial i.

– I løpet av denne forhandlingsprosessen med Hess, annonserte også Exxon at de satser i Ghana og etablerer virksomhet der.

Utelukkes ikke

Eriksen opplyser at det nyopprettede selskapet Aker Energy skal være uavhengig av Aker BP.

– For oss har det vært riktig og viktig at Aker BP konsentrerer seg om muligheten på norsk sokkel. Aker Energy skal konsentrere seg utelukkende om de store mulighetene som vi ser på kort og lengre sikt i Ghana.

– Skal selskapet børsnoteres?

– Det vil jeg ikke utelukke, men det må vi avklare sammen med finansielle og industrielle partnere som vi på et senere tidspunkt tar sikte på å invitere inn i prosjektet.

Aker-konsernet er også leverandør til oljeindustrien gjennom Aker Solutions. Eriksen ser ikke bort ifra at Ghana-investeringen kan gi flere store oppdrag for konsernet.

– Havdypet utenfor kysten er på rundt 2500 meter. Det betyr at Aker Solutions, som anses som verdensledende i feltutbygging på dypt vann, ønskes velkommen til Ghana.(Vilkår)

Fly fra Tokyo til Paris for fem hundre kroner
Dette japanske flyselskapet har funnet sin lille nisje i flymarkedet.
01:34
Publisert: