– Vi diskuterer fortsatt kommersielle betingelser, men i mitt hode er vi i riktig retning, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik under selskapets kapitalmarkedsdag tirsdag.

Det har i lang tid vært knyttet spenning til hva som vil skje med «Noaka-området» i Nordsjøen hvor Aker BP og Equinor i to år har vært uenige om utbyggingsløsningen. Området er anslått å inneholde minst 500–700 millioner fat olje og gass og kan bli en av de neste store utbyggingene på norsk sokkel.

Situasjonen har imidlertid vært helt fastlåst. Konseptvalget som egentlig skulle tas i 2018 er ennå ikke tatt. Men nå varsler Aker BP at partene er «nærmere en samordnet utvikling».

– Vi er ikke helt i mål på alle detaljer, men vi forventer at saken vil bevege seg videre, sier Hersvik på en telefonkonferanse med pressen.

Dobbeltskryt til Equinor

Mens Equinor har operatørskap på den ene delen, har Aker BP ansvaret for den andre delen. Aker BP har argumentert for en stor, bemannet prosessplattform midt i området. Equinor har ønsket en løsning med to mindre i hovedsak ubemannede plattformer.

Det kan ende med en kombinasjon, ifølge Aker BP.

– Vi har jobbet med Equinor i en periode fra midten av november frem til nå på å utvikle et mulig teknisk konsept som dekker hele området og som tar opp i seg nøkkelelementer i de foregående to tekniske konseptene, sier Hersvik.

Han sier de utnytter det gode fra begge løsningene som gir en distribuert prosessering og prosessering av ulike faser som ligger nærmest der de kommer fra, altså gass i nord og olje i sør.

Hersvik er full av lovord om Equinor og roser ved to anledninger selskapet under telefonkonferansen.

– Igjen har jeg lyst til å gi honnør til Equinor for å ha vært med på å utvikle dette konseptet. Det er ingen tvil om at deres tekniske ekspertise er sentralt i å gjøre konseptet robust, sier Hersvik.

– God dialog med Aker BP

Også under kapitalmarkedspresentasjonen med analytikerne roste Hersvik Equinor og sa at de endog har identifisert oppsider de tidligere ikke visste eksisterte.

– Vi har en god og konstruktiv dialog med Aker BP. Vi jobber med å finne gode løsninger for utvikling av Krafla og Noa-områdene. Vi ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til saken nå, sier pressetalskvinne Lise Andreassen Hagir i Equinor.

I presentasjonen som ble lagt frem tirsdag fremkommer det at Aker BP nå legger opp til at Noaka-feltet kan starte produksjon mot slutten av 2025, to år senere enn forrige estimat.

Ifølge Hersvik står det nå 46 brønner, fem plattformer og fire bunnrammer i Noaka-området. Noaka-området er estimert til å inneholde 506 millioner fat olje og gass, med en oppside på 200 millioner fat fra andre mulige funn. I løpet av sommeren skal Aker BP bore en avgrensningsbrønn på funnet Liatårnet sør i Noaka. Dette er estimert å inneholde mellom 80 og 200 millioner fat.

– På det tidspunktet vil det være formålstjenlig å flytte Lia fra oppside og inn i den etablerte ressursbasen, sier Hersvik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.