Aker BP presenterer torsdag morgen det som trolig er den siste resultatrapporten før oppkjøpet av rivalen Lundin Energy blir gjennomført, og gjør Kjell Inge Røkkes oljeselskap til den suverent største ikke-statlige aktøren på norsk sokkel.

Første kvartal ble nok en periode preget av høye olje- og gasspriser, og selskapet melder om enda en resultatrekord. Driftsresultatet før ned- og avskrivninger (ebitda) endte på rekordhøye to milliarder dollar (nesten 19 milliarder kroner), mot 1,56 milliarder i kvartalet før, og opp fra 878 millioner i første kvartal 2021.

Resultat etter skatt ble på 537 millioner dollar, mer enn en firedobling på et år.

– Første kvartal 2022 ble nok et rekordkvartal for Aker BP, drevet av høye olje- og gasspriser, kombinert med stabil produksjon, lave kostnader og lave utslipp, sier toppsjef Karl Johnny Hersvik i en børsmelding.

Hverken jublende eller deprimert: Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.
Hverken jublende eller deprimert: Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik. (Foto: Gunnar Lier)

Dobler produksjonen med Lundin

På forhånd hadde Aker BP meldt om en liten oppgang i produksjonen til omtrent 208.000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal. Når selskapets oppkjøp av Lundin etter planen er gjennomført i slutten av juni, vil produksjonen være på nesten det dobbelte.

Transaksjonen, som ble presentert like før jul, er den største Røkke og hans investeringsselskap Aker noen gang har gjort, og den største dealen på norsk sokkel siden Statoil/Hydro-fusjonen for 15 år siden. Den skaper det suverent største oljeselskapet i Norge bak nettopp Statoil-arvtager Equinor.

Øker ikke utbyttet

Den nærmeste konkurrenten til Aker BP er Vår Energi, som kom på børs i februar i år, og der italienske Eni og oppkjøpsfondet Hitecvision er hovedeierne. Vår meldte onsdag om rekordresultat selv, og jekket opp utbytteplanene fra 800 millioner til én milliard dollar for 2022.

Aker BP holder på sin side utbyttet uendret.

Selskapet økte sine utbetalinger i forbindelse med presentasjonen av Lundin-oppkjøpet, og har ikke endret planene sine siden, til tross for to resultatrapporter med rekordresultater. Utbyttet tilsvarer i underkant av 685 millioner dollar for 2022.

– Det er ikke slik at Aker BP ikke har hatt utbytteøkning i perioden. Så det håper jeg jo at både dere i pressen, og analytikere og investorer, får med seg, understreker Hersvik på en telefonkonferanse med pressen torsdag morgen.

Blant analytikerne som forventet et løft i utbyttet var Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets, som skrev i en analyse forrige uke at han trodde Aker BP ville indikere et høyere utbytte for 2022 i forbindelse med presentasjonen av førstekvartalsresultatene.

– Det kan godt hende det er forventninger der ute, svarer Hersvik torsdag.

– Men jeg tror på en måte at de som har vært med oss over tid, de vet at vi hopper ikke av jubel hver gang oljeprisen går opp, og vi går ikke i dyp depresjon hver gang den går ned. Vi har drevet et selskap på de samme basisprinsippene – høy likviditet, robust prosjektgjennomføring, robuste operasjoner – gjennom lang tid, gjennom multiple sykler de siste årene, og det har vi til hensikt å gjøre gjennom denne syklusen også.

I en fersk analyse av resultatene skriver Sveen-Nilsen at han fortsatt ser for seg et snarlig løft:

– Vi forventer at selskapet vil øke sin utbytte-guiding i løpet av 2022. Det kommer trolig til å skje etter gjennomføringen av Lundin-fusjonen, siden begge selskapene er enige om å ikke øke utbyttet før sluttføringen.

Mer gass

I første kvartal besluttet Aker BP å gjennomføre tiltak for å øke gassproduksjonen fra Skarv-feltet. Gassen som ligger på toppen av reservoaret, og som hittil har vært viktig for å opprettholde trykket og støtte oljeproduksjonen, skal nå produseres og selges. Dette er bare ett av mange lignende tiltak oljeselskapene på norsk sokkel har satt i verk for å møte stor etterspørsel etter gass i Europa.

Etter at Lundin-oppkjøpet er gjennomført, blir Røkkes investeringsselskap Aker største eier i Aker BP med 21,2 prosent av aksjene. BP vil eie 15,9 prosent og Lundin-familiens investeringsselskap Nemesia vil eie 14,4 prosent av selskapet. Andre Aker BP- og Lundin Energy-aksjonærer vil eie 48,6 prosent av selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.