Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP, som om kort tid blir den desidert største private aktøren på norsk sokkel som følge av oppkjøpet av Lundin Energy, skal ta over operatørskapet for hele Noaka-prosjektet i Nordsjøen, heter det i en børsmelding torsdag.

Utbyggingen består av flere felt, og er et av de aller største og viktigste oljeprosjektene som gjenstår på norsk sokkel. Det blir også det viktigste prosjektet Aker BPs organisasjon har drevet frem fra funn til produksjon siden selskapet ble til gjennom flere transaksjoner de siste årene.

Mer effektivt

Aker BP har hittil delt operatøransvaret i prosjektet med Equinor, som er deleier på flere av feltene. Noaka omfatter området nord for Alvheim-feltet, samt Fulla og Krafla. Equinor er i dag operatør for sistnevnte, men begge selskapene er enige om at den mest effektive løsningen både for utbygging og drift av feltene er én operatør.

– Dagens avtale er et resultat av et godt samarbeid de siste årene, bygget på gjensidig tillit og felles ambisjon om å skape varige forbedringer og effektiv drift på norsk sokkel, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor i meldingen.

– Aker BP og Equinor har jobbet veldig godt sammen de siste årene om utviklingen av Noaka. Vi er stolte over å kunne ta på oss operatørskapet for Krafla, for å sikre effektiv prosjektgjennomføring og drift av hele området på vegne av lisensene, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP.

Illustrasjonsbilde av Noaka-prosjektet.
Illustrasjonsbilde av Noaka-prosjektet. (Foto: Aker BP)

Tidligere kamphaner

Det gode samarbeidsklimaet som selskapstoppene fremhever i meldingen, har ikke alltid vært en selvfølge.

Det var lenge et stormfullt forhold når det gjelder akkurat dette prosjektet. I årevis lå de i nærmest åpen konflikt med hverandre om hvilken utbyggingsløsning som skulle velges.

Men så skjedde det noe: Kun dager etter at den omdiskuterte oljeskattepakken ble vedtatt av Stortinget i juni 2020, for å støtte industrien gjennom pandemien, kunngjorde de tidligere kamphanene at de hadde kommet til enighet om prosjektet.

Intensjonsavtalen mellom Aker BP og Equinor om operatørskapet kommer noen uker før Aker BP tar skrittet opp til ubestridt status som norsk sokkels nest største oljeselskap, kun slått nettopp av den statlige giganten Equinor. Oppkjøpet av Lundins norske virksomhet vil gi Aker BP en produksjon på over 400.000 fat oljeekvivalenter per dag, omtrent ti prosent av Norges totale produksjon. Transaksjonen skal etter planen gjennomføres 30. juni.

Ingen transaksjon i Noaka

Noaka er det desidert største prosjektet til Aker BP, og de siste anslagene ligger på omtrent ti milliarder dollar i investeringer, eller cirka 93 milliarder kroner etter dagens kurs. Ressursanslagene ble i fjor oppgradert fra 500 millioner til 600 millioner fat oljeekvivalenter.

Noaka-området skal bygges ut med kraft fra land, og produksjonen skal etter planen starte i 2027.

Planen for utbygging og drift skal leveres i år, for å rekke fristen for nettopp oljeskattepakken. Det innebærer store skattefordeler for prosjekter som får myndighetsgodkjenning innen slutten av 2023.

Overføringen av operatørskapet skjer først når denne planen leveres, og innebærer ikke noen transaksjon mellom selskapene, da Equinor beholder sine eierinteresser i de forskjellige feltene. De er som følger: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Krafla: Equinor 50 prosent, Aker BP 50
  • Fulla: Aker BP 47,7, Equinor 40, Lotos 12,3
  • Noa (North of Alvheim): Aker BP 87,7, Lotos 12,3