Aker BP jekker opp forventningene til egen produksjon og investeringer i året som kommer, ifølge en melding torsdag.

Slik ser den nye guidingen for 2019 ut, med 2018 i parentes:

  • Investeringer: 1,6 milliarder dollar (1,2 milliarder dollar).
  • Produksjon: 155.000–160.000 fat oljeekvivalenter per dag (155.700 fat per dag).
  • Leteutgifter: 500 millioner dollar (359 millioner dollar).

Ifølge Aker BP var 2018 såpass bra at selskapet vil tredoble produksjonen innen 2025, redusere produksjonskostnadene fra 12 til syv dollar per fat og øke utbyttet betraktelig.

Utbyttefest

Aker BP planlegger nå å betale 750 millioner dollar i utbytte i 2019, opp fra 450 millioner dollar i 2018. Selskapet vil øke utbytte med 100 millioner dollar per år frem til 2023.

– Solid gjennomføring og rask implementering av forbedringer som gir lavere kostnader, lavere utslipp og økt effektivitet er sentralt for verdiskapingen i Aker BP. Etter hvert som vi gjennomfører flere lønnsomme prosjekt, og selskapet vokser, har vi også besluttet å øke ambisjonene for utbyttebetaling til aksjonærene våre, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i meldingen.

Dersom utbyttepolitikken holdes vil Aker BP betale 1,15 milliarder dollar i utbytte i 2023.

Utbyttesjokk for analytiker

Analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie ble ikke overrasket over investeringsanslagene eller produksjonsanslagene, men fikk bakoversveis av de nye utbyttene, som tilsier en utbytteavkastning på 6,7 prosent i 2019 og 10,3 prosent i 2023.

– Vi venter en fri kontantstrøm på rundt 1,6 milliarder dollar i 2022 og 2023, så utbytteguidingen er veldig realistisk, men det er uansett meget positivt at selskapet kunngjør dette eksplisitt. Det viser deres tillit til kontantstrømmen, skriver Bjørgan i en oppdatering torsdag.

Han venter at Aker BP vil få en opptur på Oslo Børs.

– Veldig spennende leteprogram

Totalt planlegger Aker BP å delta i 15 letebrønner, med netto uriskede ressurser på til sammen 500 millioner fat oljeekvivalenter.

– Dette er et veldig spennende leteprogram. Vi investerer i leting for å finne lønnsomme fat rundt våre produksjonshuber, teste nye letemodeller og forhåpentligvis gjøre funn som kan gi nye utbyggingsmuligheter for Aker BP, sier Hersvik.

I 2019 ventes produksjonskostnadene å være 12,5 dollar per fat, opp fra 12 dollar fatet i fjor.

Aker BP planlegger også å bruke rundt 100 millioner dollar mindre på fjerning av brønner i år – 150 millioner dollar.

Finansdirektør går av

Det meldes også om at finansdirektør Alexander Krane gir seg i Aker BP til fordel for stillingen som investeringsdirektør i Aker. Krane erstattes av to personer etter at selskapet velger å reorganisere finansfunksjonene.

David Torvik Tønne blir ny finansdirektør, mens Lene Landøy blir direktør med ansvar for strategi og forretningsutvikling.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Professor i sosiologi: Mistenker at globaliseringen er årsak til at unge får så få barn. Men hva sier de unge selv?
02:25
Publisert: