Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP er i gang med å bore en letebrønn på Froskelår-prospektet ved Alvheim-feltet i Nordsjøen. Tidlig mandag morgen meldte selskapet at det har funnet olje og gass.
Foreløpige analyser indikerer et brutto funn på mellom 45 og 153 millioner fat oljeekvivalenter, slik som tidligere kommunisert.
Selskapet har intensivert oljejakten kraftig i området rundt Alvheim. På Offshore-leverandørkonferansen i Stavanger mandag sa Aker-BP-sjef Karl-Johnny Hersvik at selskapet trolig har investert mer i seismikk på fire år på dette feltet, enn det som ble brukt i de foregående ti årene. Selskapet har allerede gjort et annet funn kalt Frosk, der selskapet nå skal tilbake og gjøre testproduksjon.
– Med denne brønnen som kommer etter nå, kan det gå cirka ett år fra funn til vi har det i produksjon, sier Hersvik.
Samlet kan Frosk, Froskelår og andre prospekter som Rumpetroll, Gekko, og nylig innkjøpte Trine og Trell gi en halv milliard ekstra fat i området – tilsvarende et stort felt som Johan Castberg.
Analytiker: Kan forsvare frittstående utvikling
Aker BP har gått som en komet på børs de siste årene takket være tidlige investeringer på norsk sokkel. Etter oljeprisfallet har Aker BP kjøpt oljeselskaper og hamstret felter i stor stil. Det skulle vise seg å være svært lønnsomt da oljemarkedet igjen begynte å komme seg.
I 2014 kjøpte Aker BP (den gang «Det norske») opp Alvheim-feltet, og har siden klart å få ned produksjonskostnadene kraftig, bygget ut og begynt boring i nærliggende områder.
I fjor gjorde selskapet et overraskende stort funn på Frosk-brønnen like ved Alvheim som inneholdt mellom 30 og 60 millioner fat oljeekvivalenter. Froskelår ligger ikke langt unna. Det gjør heller ikke Rumpetroll, som er et annet prospekt som startet boring i fjerde kvartal. Aker BP mener det kan ligge mellom 45 og 148 millioner fat oljeekvivalenter her.
Funnet ligger i nærheten av produksjons- og lagringsskipet Alvheim FPSO og kan koblet til dette, men ifølge oljeanalytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie er det slett ikke sikkert det blir utfallet.
– Dette kan eventuelt bli så stort at det forsvarer en frittstående utvikling. Vi antar potensiell første olje i 2023. Mesteparten av funnene i dette området er olje, så det burde være gode muligheter for en høy olje/gass-ratio, skriver Bjørgan i en oppdatering mandag.
Aker BP-aksjen stiger tre prosent mandag.
Så mye kan det være verdt
Under fremleggelsen av resultatene for tredje kvartal i fjor sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik at det såkalte «break-even», altså punktet der selskapet går fra ikke å være lønnsomme til å tjene penger, vil ligge på 30 dollar fatet for brønnene Froskelår og Rumpetroll. De blir veldig lønnsomme, mener han.
Oddvar Bjørgan tror også det kan komme gode penger ut fra området.
Han skriver at det fortsatt er veldig tidlig å fastslå verdi på Frosk, Froskelår og Rumpetroll, men tillater seg å leke med tall: Han tar utgangspunkt i midtpunktet av de estimerte antall fat i de tre funnene som blir på henholdsvis 45, 94 og 96 millioner oljeekvivalenter. Til sammen blir det 235 millioner fat. Deretter ganger han det med fire dollar som han anslår er verdien per fat oljeekvivalent.
Aker BPs eierandel på 60 prosent vil da være verd 560 millioner dollar, tilsvarende 4,74 milliarder kroner. Det tilsvarer ifølge Bjørgan 13 kroner per aksje. Hvis man først skal leke med tall.
Litt i Storbritannia
Boringen på Froskelår vil nå fortsette og man skal foreta en omfattende datainnsamling for å fastslå størrelsen og kvaliteten på funnet. Selskapet varsler at det vil komme tilbake til markedet med mer informasjon når arbeidet er gjennomført.
Aker BP er operatør på lisens 869 hvor prospektet ligger, og eier 60 prosent av lisensen. Lundin og Vår Energi eier henholdsvis 20 prosent hver.
I meldingen opplyser Aker BP at en mindre del av funnet befinner seg på grensen mellom Norge og Storbritannia. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.