Toppsjefen i Kjell Inge Røkkes oljeselskap Aker BP, Karl Johnny Hersvik, fikk i 2022 en total godtgjørelse på 4,35 millioner dollar, eller 41,9 millioner kroner.

I 2021 fikk han 1,7 millioner dollar av selskapet i lønn, bonus og andre utbetalinger. Den kraftige økningen i fjor skyldes i stor grad en kompensasjon under Aker BPs langsiktige incentivordning, som i fjor utgjorde over halvparten av Hersviks samlede lønnspakke.

Den aksjebaserte incentivordningen ble foreslått i fjor sommer og innebærer at personer i ledelsen blir tildelt aksjer for en tilsvarende verdi av 20 prosent av den ansattes grunnlønn, delt på Aker BPs aksjekurs ved utdelingsdatoen. Disse aksjene har en opptjeningsperiode på tre år fra utdelingen, og inkluderer en prestasjonsbasert betingelse på slutten av løpetiden, basert på avkastningen på Aker BPs aksjekurs målt mot en håndfull referanseindekser.

Hersvik hadde i fjor en grunnlønn på 967.000 dollar og en bonus på 520.000 dollar.

Imidlertid blir tallene for i fjor i beste fall en mangelfulle, sammenligning med 2021.

Hersvik mottok nemlig i 2021 en av de største bonusene noen toppsjef på norsk sokkel har innkassert, med hele 113 millioner kroner. Den utbetalingen kom imidlertid ikke fra Aker BP, men direkte fra Aker-konsernet og Røkkes personlige investeringsselskap, TRG. Oppmerksomheten var ment å belønne innsatsen til Hersvik gjennom en årrekke med å bygge opp det som nå er det største, privateiede oljeselskapet i Norge.

I fjor slukte Aker BP den norske virksomheten til Lundin Energy, den siste og største av en rekke transaksjoner som har skapt den største produsenten på sokkelen bak statskontrollerte Equinor.

Som de fleste andre oljeselskaper fikk Aker BP et rekordresultat i fjor, takket være høye olje- og gasspriser, med nærmere ni milliarder dollar i driftsresultat. Det tilsvarer omtrent 94 milliarder kroner etter nåværende kurs.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.