Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP har steget over 33 prosent hittil i år og passert hundre milliarder kroner i markedsverdi på Oslo Børs.
Onsdag la toppsjef Karl Johnny Hersvik frem et overskudd på 1.805 millioner dollar før skatt for 2018, opp fra 811 millioner dollar i 2017. På forhånd var det ventet et årsresultat på 1860 millioner ifølge estimater innhentet av Infront Data for TDN Direkt blant tolv analytikere.
Aksjekursen var ned en drøy prosent en halvtime etter åpning på Oslo Børs onsdag.
I fjerde kvartal var resultat før skatt på 359 millioner dollar, opp fra 248 millioner dollar i fjerde kvartal 2017. Analytikerne ventet i snitt et fjerdekvartalsresultat på 415 millioner dollar før skatt.
– Jeg er veldig fornøyd med Aker BPs utvikling i 2018. Vi leverte sterk operasjonell ytelse, og fortsatte å bygge vår portefølje for å muliggjøre videre lønnsom vekst i årene som kommer, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik om tallene i en pressemelding.
Han er også fornøyd med at selskapet har vært i posisjon til å øke utbetalingene til sine aksjonærer. Det totale utbyttet for 2018 var på 1,25 dollar, eller rundt 10 kroner, per aksje. Styret har forslått et utbytte på 0,52 dollar per aksje i februar.
Bommet på inntektene
Selskapet er gjennom en serie store Aker-regisserte oppkjøp og sammenslåinger gjennom oljekrisen blitt den kanskje største utfordreren til Equinor på norsk sokkel.
Aker BPs inntekter i fjerde kvartal var på 886 millioner dollar, opp fra 725 millioner dollar i samme kvartal året før. Inntektene i kvartalet var imidlertid noe svakere enn det analytikerne hadde ventet, en omsetning på 931 millioner dollar.
- Selskapet rapporterte 1,5 millioner fat underløft - produsert, ikke-solgt olje - og svakere enn ventet realiserte oljepriser, skriver aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets.
Han legger vekt på at mye av resultatskuffelsen skyldes engangseffekter. Det samme gjør aksjeanalytiker Trond Omdal i Fearnley Securities.
- Til tross for inntjeningsbommen i fjerde kvartal 2018, ser vi på Aker BPs verdiskapnings-fortelling som intakt, skriver Omdal i en oppdatering.
For 2018 som helhet økte oljeselskapets omsetning med 46 prosent til 3.750 millioner dollar.
Aker BP produserte totalt 155.700 fat med oljeekvivalenter hver dag i 2018, opp fra 138.800 fat per dag i fjor. Total produksjon i løpet av fjoråret var på 56,8 millioner fat oljeekvivalenter.
Selskapet peker på økt effektivitet og nye oljebrønner som årsak til den økte produksjonen. Blant betydelige oljefunn i 2018 trekker Aker BP frem feltene Frosk og Gekko. I 2018 ble over 100 prosent av oljeressursene Aker BP utvunnet, erstattet med nye funn.
Store mål
Når det gjelder målene for tiden fremover, har Aker BP allerede annonsert dem på sin kapitalmarkedsdag i midten av januar. Selskapet annonserte da at det planlegger å tredoble produksjonen innen 2025 basert på eksisterende portefølje. Selskapet skal samtidig nesten halvere sine produksjonskostnader til syv dollar fatet innen 2023.
Styret har også foreslått et aksjeutbytte på 750 millioner dollar samlet, opp fra 450 millioner i 2018, med ambisjon om å øke med 100 millioner dollar i året frem mot 2023. På toppen lover selskapet å bore 15 leteprospekter i 2019 med potensial på 500 millioner fat til sammen.
Senest mandag denne uken var Aker BP-sjef Hersvik ute og reklamerte for selskapets målsettinger på Offshore-strategikonferansen i Stavanger.
– Vi tror på klare beslutningskriterier, sa Hersvik.
Han viste blant annet til målet om en produksjonskostnad på syv dollar fatet og til målet om at alle nye utbyggingsprosjekter skal være lønnsomme selv med en oljepris nedi 35 dollar fatet.
– Det handler om å utvikle sånt mål og holde seg til det, sa Hersvik.
– Vi tror på en verden der olje- og gasselskapene lever like godt i tøvær som i uvær. Jeg minner om at da vi gikk inn i fjerde kvartal, sto oljeprisen i noen og åtti dollar fatet. Da vi gikk ut av fjerde kvartal, sto oljeprisen i noen og femti dollar fatet, sa han.
Analytikerfavoritt
Selskapet er blitt godt belønnet for innsatsen. Av de tolv analytikerne som ble spurt av Infront Data for TDN Direkt i forkant av resultatfremleggelsen, var det ni som hadde kjøpsanbefaling og bare én som hadde salgsanbefaling på aksjen. Aker BP hadde på forhånd steget mer enn dobbelt så mye som Equinor i den siste tolvmånedersperioden på Oslo Børs, og har en markedsverdi som tilsvarer nær en sjettedel av Equinors markedsverdi.
– Aker BP er nå like stort som Hydro var, og kommer til å bli større enn Hydro var. Det vil skape en enda bedre konkurransedynamikk på norsk sokkel, sa Jarand Rystad fra oljeanalysefirmaet Rystad Energy på den samme konferansen i Stavanger mandag, med referanse til Hydros oljedivisjon før den ble slukt av daværende Statoil i 2007. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.