Mens energikrisen raser i Europa og strømdebatten i Norge er på kokepunktet, er det god driv i norsk oljeindustri. Sokkelen produserer og eksporterer gass på maks kapasitet – og nye prosjekter tikker inn jevnt og trutt, i det som ligger an til å bli et rekordår for innlevering av nye planer til Olje- og energidepartementet.

Onsdag leverer Aker BP sin første av en rekke planer for utbygging og drift (pud) i år, og også den første siden Kjell Inge Røkkes oljeselskap slukte konkurrenten Lundin Energy og ble nest størst på norsk sokkel.

340 mrd. i investeringer

Planen er for undervannsutbyggingene Trell og Trine, der Aker BP og partnerne Petoro og Lotos skal investere omtrent seks milliarder kroner. Oljefeltene skal kobles til produksjonsskipet på Alvheim via eksisterende havbunnsinfrastruktur, og det skal produseres rundt 25 millioner fat oljeekvivalenter med oppstart tidlig i 2025.

Aker BP leverer utbyggingsplan for Trine- og Trell-feltene. Som illustrasjonsbildet viser, skal de kobles til eksisterende infrastruktur i Alvheim-området i Nordsjøen.
Aker BP leverer utbyggingsplan for Trine- og Trell-feltene. Som illustrasjonsbildet viser, skal de kobles til eksisterende infrastruktur i Alvheim-området i Nordsjøen. (Foto: Aker BP)

– Vi er stolte over å kalle oss et rendyrket olje og gasselskap, for vi mener vi er med på å produsere energi som verden sårt trenger, sier Ine Dolve, direktør for drift og feltutvikling i Aker BP, på et møte før selve overrekkelsen av planen til olje- og energiminister Terje Aasland.

Prosjektet er lite, men ett av opptil et trettitall som oljeselskapene på norsk sokkel skal levere i år. Hovedgrunnen til dette skredet av nye prosjekter, som samlet kan representere over 340 milliarder kroner i investeringer de neste årene, er at fristen for å rekke den gunstige oljeskattepakken som ble vedtatt under pandemien, går ut ved slutten av året.

Olje- og energiminister Terje Aasland mottok plan for utbygging og drift (PUD) fra operatør Aker BP fra høyre: Terje Aasland, Kristin Johnsen (Petoro), Ine Dolve (Aker BP), Sjur Hundsnes (Aker BP), Are Eikeland (Aker BP) og Geir Djuve (LOTOS).
Olje- og energiminister Terje Aasland mottok plan for utbygging og drift (PUD) fra operatør Aker BP fra høyre: Terje Aasland, Kristin Johnsen (Petoro), Ine Dolve (Aker BP), Sjur Hundsnes (Aker BP), Are Eikeland (Aker BP) og Geir Djuve (LOTOS). (Foto: Elin Høyland)

– Suksesshistorie

– Trell og Trine er den tredje pud-innleveringen i Alvheim-området på ett år, etter Frosk og Kobra East & Gekko (KEG), og forsterker en suksesshistorie på Alvheim som vi og våre partnere kan være stolte av, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i en pressemelding.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik da han la selskapets andrekvartalstall frem 20. juli.
Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik da han la selskapets andrekvartalstall frem 20. juli. (Foto: Hedvig Idås)

– Driftsmessig er Alvheim-området blant de mest kostnadseffektive på norsk sokkel, og ressursgrunnlaget har mangedoblet seg siden oppstarten. Dette er resultatet av målrettet utforskning og forretningsutvikling, teknologisk innovasjon, og ikke minst et enestående godt samarbeid med leverandørene.

For Aker BP er dette ett av hele 15 prosjekter som selskapet styrer eller er partner på, som leveres inn til myndighetene i 2022. Da oppkjøpet av Lundin ble gjennomført i slutten av juni, sa Aker BP at det har planer om å investere over 150 milliarder kroner i nye prosjekter frem til 2030. Målet er å øke produksjonen fra litt over 400.000 fat per dag (som allerede utgjør nesten ti prosent av Norges totale produksjon) til 525.000 i 2028.

Den klart største utbyggingen Aker BP står for, blir Noaka. Der kan investeringene nå hele ti milliarder dollar, eller nesten 100 milliarder kroner. Ressursene er på omtrent 600 millioner fat. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.