Equinor og Johan Sverdrup-partnerskapet bestående av Lundin Norway, Petoro, Aker BP og Total leverer mandag utbyggingsplanen for andre fase av prosjektet til Olje- og energidepartementet, ifølge en pressemelding.

I meldingen heter det at Equinor øker verdianslagene på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Plan for utbygging og drift (PUD) for fase to fra mellom 2,1 og 3,1 milliarder fat oljeekvivalenter til mellom 2,2 og 3,2 milliarder fat oljeekvivalenter, med et forventet estimat på 2,7 milliarder fat.

Kutter kostnadene

Samtidig kuttes kostnadsanslaget på fase to fra 45 milliarder kroner til 41 milliarder kroner. Kostnadene for den første fasen anslås nå til 86 milliarder kroner, som betyr at de to fasene har en samlet kostnad på 127 milliarder kroner.

Balanseprisen for fase to er nå på under 25 dollar fatet, opplyses det.

– I industriens historie tror jeg aldri vi har sett et prosjekt som er blitt så mye forbedret som det Johan Sverdrup er blitt de siste tre årene, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.

Hun trekker frem at Equinor er i god rute for å starte produksjonen fra feltet i november neste år.

– Vi har fullført nærmere 80 prosent av første fase i utbyggingen, og det er gledelig å se at den gode fremgangen og kvaliteten i byggefasen ser ut til å fortsette i sammenstillingsfasen ute i havet, sier Øvrum i meldingen.

«Imponerende»

Olje- og energiminister Terje Søviknes sier i en melding at dette er en merkedag for Norge.

– Sverdrup er Norges desidert største industriprosjekt og er anslått å gi mer enn 900 milliarder kroner i inntekter til staten over feltets levetid. Utbyggingen har betydd mye for leverandørindustrien i en vanskelig periode, og skaper arbeidsplasser og store ringvirkninger over hele landet. Første og andre byggetrinn kan gi så mye som 150.000 årsverk i perioden frem til 2025, sier Søviknes.

– Det er gledelig å motta planene for andre byggetrinn av Sverdrup-prosjektet. Utbyggingskostnadene for hele Sverdrup-utbyggingen er redusert med flere titall milliarder kroner, tidsplanen holdes, og i tillegg er reservene økt. Det er imponerende for et prosjekt med slike dimensjoner, og godt nytt for AS Norge. Vi i departementet ser nå frem til å behandle planene, legger han til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.