Høyere olje- og gasspriser i første kvartal ga Aker BP et solid løft.

Kjell Inge Røkkes oljeselskap fikk et rekordhøyt driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 878 millioner dollar, om lag 7,3 milliarder kroner, skriver Aker BP i førstekvartalsrapporten onsdag. Det er et hopp på over 30 prosent i forhold til samme periode i fjor, og ikke langt unna analytikernes snittforventning på 892 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Dessuten snudde selskapet et tap på bunnlinjen i fjor til et overskudd på 127 millioner. Og kanskje viktigst av alt: strømmen av kontanter inn i selskapet fra driften har aldri vært høyere. Den steg over 40 prosent til 900 millioner dollar, eller 7,5 milliarder kroner.

– Det er et bunnsolid resultat, oppsummerer administrerende direktør Karl Johnny Hersvik under et Teams-møte med pressen onsdag morgen.

Oljeselskapene nyter godt av oppgangen i oljeprisen som begynte i høst og har fortsatt i år. Nordsjøoljen Brent – som falt under 20 dollar per fat i april i fjor da koronapandemien rammet verdensøkonomien hardt – har de siste månedene stabilisert seg over 60 dollar i takt med bedrede utsikter og fortsatt støtte fra produsentalliansen Opec+.

Holder igjen på utbyttet

Men Aker BP og de andre selskapene som produserer på norsk sokkel får også solid drahjelp fra de midlertidige skattefordelene som ble vedtatt i fjor for å hjelpe industrien gjennom pandemien og stimulere til investeringer. Endringene gjør at selskapene kan skrive av investeringer langt fortere enn vanlig.

Med en stor prosjektportefølje er Aker BP et av selskapene som har størst fordel av skatteendringene. Planen er å investere 135 milliarder kroner i feltutvikling frem til 2028, sier selskapet onsdag.

Aker BP har ikke vært netto skattyter på tre kvartaler, selv om skatterefusjonen i første kvartal endte på beskjedne 11 millioner dollar. I fjerde kvartal fikk selskapet tilbake 201 millioner dollar fra staten.

Kritikere mener endringene er i det gunstigste laget for oljeindustrien, og det skapte reaksjoner da Lundin Energy, Aker BPs konkurrent på norsk sokkel, tidligere i år varslet en økning i utbyttet på hele 80 prosent. Arbeiderpartiet kalte det «smakløst» sett i lys av skatteendringene. Lundins norske datterselskap tilbakeviste kritikken. Det viste til at selskapet øker investeringene i tråd med skattepakkens intensjon og at utbytte til aksjonærene ikke begrenser selskapets aktiviteter eller investeringer på norsk sokkel.

Aker BP har gått varsommere frem, med en økning på kun seks prosent av det årlige utbyttet til 450 millioner dollar. Og selskapet holder seg til planene, selv om det har hintet tidligere om at høyere oljepriser kan gi rom for høyere utbytte.

Aker BP aldri har generert mer kontanter i ett kvartal, men prioriterer investeringer og gjeldsnedbetaling fremfor utbetalinger til aksjonærene, sier Hersvik onsdag.

– Det er ingen endringer selv om dette har vært et «jysla» godt kvartal, sier han.

Aker BP brukte blant annet over en halv milliard dollar på å betale tilbake obligasjonsgjeld, står det i rapporten.

Brukte politisk kapital

Kjell Inge Røkkes Aker, som er Aker BPs hovedaksjonær, var en av aktørene som brukte sin påvirkningskraft på våren i fjor for å få Stortinget til å forbedre regjeringens opprinnelige forslag til oljeskattepakken. I forbindelse med Aker BPs forrige kvartalsrapport og strategioppdatering i februar kommenterte Hersvik Lundins utbyttegrep i uvanlige ordelag.

– Det var en klar og uttalt forventning i diskusjonene vi hadde i vår at selskapene skulle utvise moderasjon når det gjaldt utbytte i denne perioden. Og det har vi i Aker BP svart på, sa han da.

– Når vi har hatt denne typen krise, og vi har fått denne typen støtte som har skapt, og ikke minst bevart, mange arbeidsplasser langs kysten, så må også industrien vise ansvar og levere på vår del av den avtalen.

Aker eier 40 prosent av Aker BP, mens den internasjonale oljegiganten BP eier 30 prosent. Selskapet er resultatet av fusjonen i 2016 mellom Det norske oljeselskap og den norske virksomheten til BP, og flere påfølgende oppkjøp.

I en oppdatering før kvartalsrapporten hadde Aker BP allerede oppgitt at selskapet produserte 222.000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal. Selskapet ser for seg en daglig snittproduksjon på mellom 210.000 og 220.000 fat i 2021.

Aker BP eier 11,6 prosent av det gigantiske Johan Sverdrup-oljefeltet, som kommer til å øke produksjonen ytterligere når fase to starter i slutten av neste år. Aker BP er også største eier i det såkalte Noaka-prosjektet, der skattepakken har bidratt til enighet om utbygging med Equinor. Fra 2028 forventer Aker BP å produsere over 350.000 fat per dag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.