Oljeselskapet Aker BP varsler i sin sedvanlige oppdatering for første kvartal at det venter å bokføre nedskrivninger på rundt 400 millioner dollar før skatt, tilsvarende om lag 4,2 milliarder kroner.

Nedskrivningene er knyttet til Edvard Grieg-feltet, og selskapet skriver at de hovedsakelig kommer som følge av at Troldhaugen-prosjektet ble droppet, slik selskapet meldte i slutten av mars.

Nedskrivningen er såkalt «non-cash» som betyr at selskapet ikke tar tap, men nedjusterer den bokførte verdien av en eiendel i regnskapet.

Produksjonsoppdatering

I meldingen onsdag morgen kommer Aker BP også med produksjonstall for årets tre første måneder, slik det har for vane.

I første kvartal endte produksjonen på 452.700 fat oljeekvivalenter per dag, en liten oppgang fra fjerde kvartal i fjor.

De realiserte prisene på både olje- og gassproduktene falt til henholdsvis 78,4 dollar per fat og 98,7 dollar per fat i kvartalet.

Den fullstendige førstekvartalsrapporten blir lagt frem torsdag 27. april.

Ti prosjekter

Troldhaugen-prosjektet, som altså er en av hovedgrunnene til nedskrivningene i første kvartal, var ett av ti prosjekter som Aker BP leverte Plan for utbygging og drift for i desember i fjor.

I slutten av mars informerte selskapet at det hadde gått videre med de resterende ni prosjektene fordelt på Yggdrasil, Valhall PWP Fenris, Skarv og Utsira. Troldhaugen-prosjektet utgjorde rundt fire prosent at ventede nettoressurser, ble det opplyst.

– Som tidligere kommunisert har gjennomføringen av Troldhaug vært betinget av en utvidet brønntest, som har produsert siden august 2021. Resultatet fra testen har resultert i en reduksjon i det forventede volumet, og prosjektet er ikke lenger ansett å være finansielt robust nok, het det i meldingen.

Aker BP har tidligere kommunisert samlede investeringer på rundt 19 mrd. dollar i forbindelse med de ti prosjektene. Troldhaugen utgjorde om lag 500 mill. dollar, eller drøyt fem mrd. kroner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.