Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP kjøper en portefølje av oljelisenser på norsk sokkel for 205 millioner dollar. Med dagens valutakurs utgjør dette en totalpris på nær 1,7 milliarder kroner, som skal betales kontant.

Selgeren er den franske oljekjempen Total som de siste årene har redusert sin tilstedeværelse i Norge. Dette kommer frem i en børsmelding fra Aker BP tirsdag morgen.

Trell og Trine

Porteføljen som Aker BP kjøper inkluderer 11 lisenser og fire bekreftede oljefunn med utvinnbare ressurser på rundt 83 millioner fat med oljeekvivalenter. To av funnene kalt Trell og Trine ligger i nærheten av storfeltet Alvheim der Aker BP er operatør. Aker BP venter at de to funnene selskapet nå kjøper kan bli utvunnet ved hjelp av den flytende oljeproduksjonsenheten Alvheim FPSO.

– Vi ser et stort verdiskapningspotensial i å maksimere produksjonen gjennom produksjonsbasene der vi er operatør, sier Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik i en pressemelding.

Vil utvide Skarv

Det Aker-kontrollerte oljeselskapet kjøper også funnet Alve som ligger nord for oljefeltet Skarv der Aker BP er operatør. Også her venter Aker BP at funnet kan utvinnes ved hjelp av Skarv FPSO.

Det siste oljefunnet som inngår i porteføljen Aker BP nå kjøper er Rind-funnet som er en del av Noaka-området der Aker BP jobber med en større utbyggingsplan. Ifølge tirsdagens børsmeldingen fra Aker BP er de utvinnbare ressursene i Noaka-området estimert til rundt 500 millioner fat med oljeekvivalenter.

– Disse nye ressursene vil ytterligere styrke vår langsiktige produksjonsprofil og bidra positivt til fremtidig lønnsomhet, sier Hersvik.

Økt leteareal

De øvrige lisensene som inngår i porteføljen øker ifølge Aker BP oljeselskapets leteportefølje og inkluderer et leteareal i nærheten av det Aker BP-opererte Ula-feltet.

Aker BP opplyser at kjøpet er betinget av godkjennelser fra norske myndigheter. (Vilkår)

I natt kom regnet: Men denne bonden tør bare å håpe
Natt til søndag fikk bonde Bård Alm på Hadeland mer regn enn han har fått til sammen siden 17. mai. Nå håper han alt vil snu.
02:01
Publisert: