Aker BP var tidlig ute med å investere i norsk sokkel etter oljeprisfallet. Selskapet har vokst i rekordfart og produserer 155.700 fat per dag. Tidligere Kværner-sjef, Jan Arve Haugan leder nå Kjell Inge Røkkes oljeeventyr i Ghana, Aker Energy. Han vil ikke være dårligere.

Onsdag er han på Sparebank 1 Markets energikonferanse på Grand Hotel hvor han og andre toppsjefer smører på når de lokker til seg investorer.

Haugan lokker med høye ambisjoner: «Aker Energy skal kopiere Aker BP».

Må krangle med «Kalle»

I januar fant Aker Energy olje på første forsøk i Ghana.

For å tangere Aker BP må Haugan i løpet av få år opp på de 155.000 fat olje om dagen.

– Er det realistisk?

– Ja, svarer Haugan kort.

– Den produksjonsinnretningen vi nå planlegger har en designkapasitet på 110.000 fat og vi eier 50 prosent. Og med oppsidepotensialet vi ser i området ser vi på muligheten for flere produksjonsenheter, sier Aker Energy-sjefen.

Kjell Inge Røkke lovet tidligere i februar at Akers globale oljeproduksjon skal passere en million fat om dagen i løpet av 2025. Da må både Aker Energy og Aker BP trå på gasspedalen.

– Hvor mye av den millionen skal Aker Energy fylle?

– Det får jeg og Kalle (Karl Johnny Hersvik, Aker BP-sjef, journ.anm.) finne ut av, haha. Jeg tror Kalle og jeg må møtes for å bli enige, sier Haugan.

Mulig børsnotering i Oslo

I løpet av første kvartal skal Aker Energy sende inn en plan for utbygging (PUD) av det nylige funnet offshore Ghana. Å få godkjent planen skal etter regelen ta 30 dager. Deretter vil selskapet, som varslet, sikre seg ytterligere finansiering enten ved å søke seg mot en børsnotering eller andre private transaksjoner.

– Jo tidligere vi får tatt en investeringsbeslutning, jo tidligere får vi oljeproduksjon, sier Haugan.

Han sier at det mest naturlige vil være å notere selskapet på Oslo Børs, men om det bare blir Oslo er fremdeles åpent. Haugan tror det vil være stor interesse for å investere i Aker Energy. Og penger må til. For selskapet skal vokse.

– Vi har ganske store ambisjoner for Aker Energy. For det første har vi våre konkrete utbyggingsplaner, men vi tror på geologien og mulighetene i området, så her ligger egentlig mulighetene foran oss. Den første brønnen var positiv og med det som bakteppe ser vi betydelig oppsidepotensial. Videre er vi blant annet blitt prekvalifisert for å konkurrere om nye lisenser i en pågående lisensrunde i Ghana, noe vi naturligvis ønsker. Da er det naturlig at man går i markedet for å finansiere det, sier Haugan.

– Hvor mye er Røkke og Aker villig til å gi fra seg?

– Det tror jeg nesten du må spørre dem om. Jeg skjønner spørsmålet, men det har ikke jeg tenkt til å spekulere i, sier Haugan.

– Det er den største risikoen

Under paneldebatten ble Haugan og et knippe andre toppsjefer i oljeselskaper i Afrika og Midtøsten spurt om hva de anså som den største risikoen for selskapet.

Haugan pekte først på den mest naturlige risikoen, nemlig at man borer tørt, altså at man ikke finner olje. Deretter uttrykte han sin bekymring for kostnader.

– Hvis bransjen ikke er i stand til å holde kostnadsnivået nede kan man på nytt miste kontrollen. Det er den største risikoen. Det er ekstremt viktig å håndtere kostnader, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut på innsiden av Nasjonalmuseet i dag
01:02
Publisert: