Nyhetsbyrået Reuters melder tirsdag at det malaysiske antikorrupsjonsbyrået MACC undersøker Aker Solutions, som er en del av Kjell Inge Røkkes Aker.

Nyhetsbyrået siterer tre kilder med kjennskap til saken.

Aker Solutions skal være mistenkt for å ha kommet med falske uttalelser angående eierskapet i et av sine malaysiske datterselskaper, for å sikre lisenser fra det statlige energiselskapet Petronas.

Disse lisensene er normalt reservert for selskaper som møter såkalte etniske kvotekrav i henhold til malaysisk lov.

Malaysia praktiserer foretrukken tildeling, eller kvotering, der en stor andel av lisensene som blir tildelt av statlige selskaper, som Petronas, er reservert for etniske malaysiere og urfolk – samlet kjent som Bumiputera, eller «jordens sønner».

Innenfor regelverket

Aker Solutions nekter på sin side for å ha gjort noe galt. I en epost til DN skriver selskapet at det i løpet av sine mer enn 30 år i landet har vært i jevnlig kontakt med malaysiske myndigheter for å sørge for at det opererer innenfor regelverket.

– Dokumentasjon og informasjon angående selskapet, inkludert etniske kvotekrav, er blitt gitt i alle lisensfornyelsesprosessene for å bekrefte at selskapet har møtt kravene for en Petronas-lisens. I 2017 ble lisensene fornyet etter klarering fra myndighetene. Den siste fornyelsen kom i tidlig i sommer i år.

Aker Solutions har seks datterselskaper i Malaysia, der selskapet også har sitt regionale hovedkontor. Disse selskapene omsatte for 2,37 milliarder kroner i fjor, skriver Reuters.

Aker Solutions-aksjen har falt rundt tre prosent på Oslo Børs så langt tirsdag.

Kontaktet myndighetene

Ifølge Reuters har malaysiske etterforskere kontaktet norske myndigheter i juni, men reiserestriksjoner knyttet til koronaviruset har satt kjepper i hjulene for samarbeidet.

DN har vært i kontakt med Økokrim, som hverken vil bekrefte eller avkrefte hvorvidt det er de som har fått en henvendelse fra malaysiske etterforskere.

– Økokrim har ingen kommentarer til denne saken på nåværende tidspunkt, sier pressekontakt Andreas Lunde.

Malaysias system med foretrukken tildeling, eller kvotering, har lenge blitt kritisert for å være sårbart for utnyttelse, der malaysiske frontmenn tilbyr sine navn til ikke-malaysiske selskaper, for at disse skal kunne bli tildelt statlige kontrakter.

Fengselsstraff

Malaysisk antikorrupsjonslov tilsier at lovbrudd for falske opplysninger kan bety fengsel i opp mot 20 år, samt en bot på ikke mindre enn fem ganger den totale summen eller verdien som lovbruddet tar for seg.

Hverken MACC eller Petronas har uttalt seg til nyhetsbyrået angående saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.