Kjell Inge Røkkes investeringsselskap Aker vurderer å selge seg ned i Aker Energy, oljeselskapet som de siste årene har jobbet med en feltutbygging i Ghana og som Aker tidligere har sidestilt med oljesatsingen sin på norsk sokkel.
Aker ser på «strategiske alternativer» for selskapet, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i sin førstekvartalspresentasjon på fredag. Da han ble bedt av en analytiker om å utdype, la han til:
– Finansiering av prosjektet er en naturlig del av forberedelsene som pågår. Og vi ser på forskjellige alternative strukturer og alternativer, herunder et mulig nedsalg. Så vi er åpne for alternativer, men det overordnede målet er også å ha en robust og effektiv finansiering av denne viktige og verdiskapende utbyggingen, sier Eriksen.
Aker eier 50,1 prosent av Aker Energy, mens Røkkes egne TRG eier den andre halvparten.
– Mulig justering av eierandeler
Til DN sier Eriksen at kapitalstruktur og finansiering av en stor dypvannsutbygging er en helt naturlig del av den planleggingen som pågår nå. Ifølge Aker-sjefen er det ikke bare viktig å få på plass en finansiering av den kortsiktige utbyggingen, men også en kapitalstruktur som er robust med tanke på variable oljepriser i driftsfasen.
– Vi ser på forskjellige alternativer, men Aker har til hensikt å fortsatt være en drivende kraft i utbyggingen. Dette er mer en mulig justering av eierandeler, sier Eriksen.
– Har dere en minimumsterskel?
– Det har vi ikke etablert.
– Skal Aker fortsatt ha kontroll på Aker Energy?
– Aker er ønsket i dette prosjektet, fordi gruppen har relevant teknologi, kompetanse og erfaring. Så våre partnere, Lukoil og GNPC, støtter seg i veldig stor grad på Akers industrielle fundament. Det er det som ligger til grunn for planene per i dag, og det som skal bygges videre på, sier Aker-sjefen.
– Vurderer også TRG å selge seg ned?
– Gjennom hele prosjektet har vi hatt et godt samarbeid med TRG. Hvordan TRG tenker og disponerer som eier, må TRG svare for.
Styreleder i TRG Energy Sverre Skogen ønsker ikke å gi en kommentar, og DN har ikke lykkes å nå Aker Energy-sjef Håvard Garseth.
Lagt på is
Etter at koronapandemien slo ut for fullt tidlig i 2020, la Aker Energy utbyggingen av Pecan-feltet offshore Ghana på is.
Prosjektet har tidligere støtt på utfordringer i det afrikanske landet, der blant annet det regulatoriske rammeverket har budt på problemer. Prosjektet er blitt forsinket flere ganger, og planene for feltet ble etter hvert nedskalert til et mindre prosjekt, med en plan om å bygge ut feltet i flere faser.
På fredag sier Eriksen under presentasjonen at selskapet har redusert de beregnede investeringene med nesten halvparten, og at balanseprisen på prosjektets første fase nå er på om lag 30 dollar per fat – altså godt under halvparten av det nordsjøoljen Brent nå omsettes for.
– Har vært ganske åpenbart
Analytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux følger Aker tett. Han sier det er første gang Aker eksplisitt sier at det vurderer et nedsalg, men at det da volumene ble tatt ned og prosjektet lagt på is var tydelig tegn på at man var i tenkeboksen. Tidligere har Aker og Eriksen sagt at de ville åpne for innhenting av ekstern kapital for Aker Energy, herunder gjennom en mulig børsnotering.
– At de ser på muligheter for å selge seg ned har vært ganske åpenbart lenge, men jeg tror ikke det blir noen enkel jobb. Det har lite med Aker å gjøre, men med faktum at markedet for oljeeiendeler for tiden er veldig svakt, sier han, og peker på at private oppkjøpsfond, som har vært en essensiell del av markedet, for alle praktiske formål er borte.
– Jeg vil tro det er mer sannsynlig at prosjektet blir lagt på is enn at Aker går løs på det med nåværende eierandel. Altså at det blir kansellert, sier analytikeren.
Han tror imidlertid Aker vil klare å gjennomføre et nedsalg.
– Har de is i magen og venter på oljeprisopptur, så tror jeg det blir realisert.
– Hvorfor ikke gjøre det alene?
– Når prosjektet er så marginalt som det er, er det fra et risikoperspektiv skummelt å ha en så høy eierandel. Du må godta at du kanskje får en lav prising, men da har du i hvert fall mulighet til å få realisert det.
36 mrd. kroner
Aker har tidligere sagt at første fase av Pecan-utbyggingen ville trenge investeringer på omtrent 4,4 milliarder dollar, litt over 36 milliarder kroner etter nåværende kurs.
Aker Energy eier 50 prosent av blokken Deepwater Tano Cape Three Points, og partnerne er russiske Lukoil med 38 prosent, Ghana National Petroleum Corporation med 10 prosent og Fueltrade med to prosent. Aker Energy kjøpte denne andelen av Hess i 2018. Gjennom TRG eier også Røkke andeler i en nærliggende blokk.
Hele DWP/CTP-blokken har påviste oljeressurser på mellom 450 og 550 millioner fat, men den første fasen skulle etter planen som ble presentert i 2019, bestå av litt over 330 millioner fat. Prosjektet er imidlertid ytterligere endret siden. Selskapet meldte i juni i fjor at det jobbet tett med ghanesiske myndigheter om et nytt konsept, men at det ikke var klart når en utbyggingsplan ville være klar og en endelig investeringsbeslutning tas.
Eriksen sier de har forenklet konseptet i år og at de er i sluttfasen av å diskutere det med sine partnere.
– Det har redusert capex med omtrent halvparten, mens det fortsatt produserer brorparten av ressursene i Pecan-feltet, sier han.
Million-visjon
Røkke har tidligere luftet planer om at Aker-systemet innen 2025 skulle komme opp i en total oljeproduksjon på én million fat per dag. Aker Energy var en sentral brikke i denne visjonen, blant annet basert på at ressursene i DWP/CTP-blokken kunne overstige én milliard fat totalt.
Fra før eier Aker 40 prosent i Aker BP, som er resultatet av fusjonen mellom Det norske oljeselskap og den norske virksomheten til giganten BP, samt flere transaksjoner. Oljeselskapet er blitt et av de største på norsk sokkel etter de statlige aktørene Equinor og Petoro, og produserer nå om lag 220.000 fat per dag.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.